Takzvaný náhubkový zákon je třeba změnit, vznikne expertní skupina

Premiér Jan Fischer se dohodl se zástupci českých médií na přípravě novely takzvaného náhubkového zákona. Takový je výsledek dnešní schůzky předsedy vlády Fischera se vedoucími významných českých veřejnoprávních i komerčních médií. Šéfredaktoři kvůli novele sestaví expertní skupinu; za vládu má zodpovědnost ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudcovské kladívko

soudcovské kladívko | Foto: Archiv ČRo

Jan Fischer souhlasí s nutností změny. Naznačil, jaký bude harmonogram: "V prvé řadě budeme očekávat výrok Ústavního soudu, protože je v té věci podaná ústavní stížnost. Vláda také vyslovila souhlas s iniciativou Kateřiny Jacques a dalších poslanců na novelizaci zákona. Podle dohody se šéfredaktory se vytvoří pracovní skupina, ministr Kocáb se pak ujme koordinace. a vláda začne promýšlet, jak zákon novelizovat."

Šéfredaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Alex Pícha potvrdil závěry jednání: "Šéfredaktoři všech významných médií vytvoří expertní skupinu, která bude pracovat na návrhu novely zákona. Vláda s námi bude spolupracovat a připraví návrh novely celého takzvaného náhubkového zákona."

Šéf zpravodajství TV Nova Martin Ondráček řekl, kdy experti začnou pracovat: "Všechna média už mají připravené právní analýzy. Dvacátého června budeme mít k dispozici naše velmi snadno komunikovatelné připomínky. To bude ta chvíle, kdy začneme jednat na úrovni expertní skupiny novinářů a médii a Úřadu vlády."

Komplexní novelu takzvaného náhubkového zákona současná překlenovací vláda zřejmě připraví pro budoucí sestavu Poslanecké sněmovny. Úřednický kabinet jí nestihne předložit do konce tohoto volebního období. Mezitím se Ústavní soud vyjádří k senátní stížnosti a ve hře je ještě vládou schválený poslanecký návrh novely.

Přečtěte si také:
Poslanecká novela takzvaného náhubkového zákona má podporu vlády
Vláda by měla projednat změny v náhubkovém zákoně
V Česku byla omezena svoboda tisku, interpeloval europoslanec
Senátoři budou od Ústavního soudu žádat zrušení náhubkového zákona
Novela trestního řádu
Další díl trapné války politiků a novinářů - zveřejňování odposlechů

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme