Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Pochybnosti o hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, který - podle upozornění samotného kolegia úřadu - ze státních peněz financoval svému řediteli nadstandardní bydlení a dopravu, se budou zkoumat. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny chce vyvolat kárné řízení přímo s prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal

František Dohnal | Foto: NKÚ

Úřad, kontrolující jiné úřady, čelí podezření z nešetrného hospodaření s penězi ze svého rozpočtu. Podle členů kontrolního výboru PS platí NKÚ šéfovi tohoto úřadu Františku Dohnalovi drahý nájem rozměrného bytu v Praze a tři služební auta.

Poslanci kontrolního výboru například zjistili, že úřad upravoval zakázky tak, aby hodnota klesla pod dva miliony korun. Tím podle nich porušoval zákon o veřejných zakázkách.

O důvodech rozhodnutí kontrolního výboru Poslanecké sněmovny jsme podrobně mluvili v podvečerním Radiofóru s šéfem výboru Vladimírem Koníčkem (KSČM). Jeho odpovědi najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Sám Dohnal dnes toto podezření důrazně odmítl a označil ho za politické prohlášení. Pro Radiožurnál uvedl, že to jsou nepravdy, nepodložené a neúplné údaje.

Dohnal rozhodně nehodlá rezignovat: "Uvažoval bych o odstoupení z funkce, pokud bych se cítil jakýmkoliv způsobem vinný. Ale skutečně jsem přesvědčený, že jsem neporušil zákon. A už vůbec ne vědomě. Takže věřím, že případné kárné řízení, prováděné soudci Nejvyššího soudu, prokáže, že žádné takové obvinění, které se teď objevilo, není pravdivé."

Podle Dohnala je podezřelé, že poslanci nepočítají s profesionálně provedeným auditem: "Ačkoliv se kontrolní výbor usnesl, že požádá o prověrku hospodaření, tak na kontrolu, udělanou profesionální firmou a nikoli zase jen skupinou poslanců, se evidentně nečeká. Rovnou se dává návrh na kárné řízení. To o něčem svědčí."

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal samozřejmě dostal v podvečerním Radiofóru prostor na svou obranu. Také jeho argumenty jsme ve zvukové podobě uložili v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Svůj díl viny na celém skandálu nesou i poslanci. Ti totiž nedokázali za patnáct let zkontrolovat hospodaření zmiňovaného úřadu. Připustil to místopředseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Libor Ježek: "Sněmovna předpokládala, že NKÚ se bude chovat příkladně, když kontroluje ostatní rezorty a upozorňuje na chyby v jejich hospodaření. Naštěstí zafungovaly vnitřní mechanismy a kolegium při schvalování závěrečného účtu vzneslo pochybnosti o hospodaření. Kontrolní výbor poté pověřil tři poslance, aby tyto skutečnosti ověřili. Bohužel jsme zjistili, že se zakládají na pravdě."

O hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu jsme s místopředsedou kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Liborem Ježkem mluvili v Ranním interview Radiožurnálu. Záznam si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

NKÚ stojí daňové poplatníky v přepočtu na úředníka nejvíc ze všech státních institucí. Kromě výhod pro ředitele Františka Dohnala úřad plýtvá i na jiných místech. Například jen za nájem části paláce v pražských Holešovicích ročně zaplatí 76 milionů korun.

Jako vážný hodnotí tento případ i David Ondráčka, ředitel organizace Transparency International ČR. I přes toto pochybení ale nechce NKÚ zatracovat: "Nejvyšší kontrolní úřad funguje jako kontrolní instituce poměrně dobře a přináší celou řadu závažných nálezů. Dokonce si myslím, že by jeho pravomoci měly spíše posilovat. Problém je ale v tom, že tady chybí nějaká forma kontroly nad samotným úřadem."

Podle ředitele Transparency International ČR by Nejvyšší kontrolní úřad mohli hlídat právě poslanci: "Jsem rád, že se kontrolní výbor PS na toto zaměřil. Myslím si, že to je přesně jeho role, protože NKÚ se má zodpovídat Poslanecké sněmovně."

Ondráčka tedy nepodporuje zakládání zvláštní instituce, která by hlídala hospodaření úřadu: "Dá se to řešit například pravidelným externím auditem, který bude zadávat právě kontrolní výbor sněmovny. Vytvářet další instituci je nešťastná cesta, protože by se tak vytvářela jen další byrokracie."

Podle Ondráčky by se měly omezit výhody vysokých státních úřadníků nejenom v NKÚ. Problém v hospodaření zmíněného úřadu by ale neřešil odchodem ředitele Františka Dohnala z funkce.

Celý rozhovor s ředitelem Transparency International ČR Davidem Ondráčkou jsem vysílali v poledních Ozvěnách dne. Jeho záznam najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Kontroloři zjistili pochybení za 600 milionů korun
Čtvrtečním hostem byl prezident NKÚ František Dohnal
Nejvyšší kontrolní úřad podal na Liberec trestní oznámení kvůli přípravě na MS
NKÚ: V hospodaření se státními penězi chybují prakticky všechna ministerstva

Václava Marešová, Květa Moravcová, Lucie Toraková, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme