Počet zadlužených firem i domácností roste

Pokles zakázek a nedostatek hotových peněz. To jsou hlavní důvody, které právě teď způsobují tuzemským firmám největší problémy. V jak velkých dluzích nakonec uvíznou, bude podle ekonoma Jana Švejnara záviset na hloubce současné recese a také na tom, jaký postup při řešení krize zvolí vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

"Záleží na tom, do jaké míry bude vláda postupovat společně se zbytkem Evropy při zvyšování poptávky. V Česku potom bude záležet na tom, do jaké míry bude moci vláda pomoc současné ekonomice," popisuje situaci Švejnar.

Hlavní dopad ekonomické krize ale teprve pocítíme. Kdy se dostaneme na samé dno, je ale podle Švejnara těžké předpovědět. Zatím ani ve Spojených státech amerických nedochází ke zlepšení, to totiž možná přijde až příští rok. U nás je navíc všechno zpožděno o několik měsíců: "Spojené státy jsou přibližně tři až šest měsíců před západní Evropou. My závisíme exportem na západní Evropě, takže máme další zhruba tří měsíční oddálení."

Zadlužení firem a domácností navíc mění úvěrovou politiku bank. Podle ekonoma Jana Švejnara se banky bojí rizika, a proto jejich ochota půjčovat peníze klesá: "I české banky už postupují obezřetně. Stále půjčují, a to je dobré, ale mnohem více se přitom jistí a žádají například spoluúčast. Také jsou velmi obezřetné v tom, komu půjčují. Banky navíc nechtějí mít velké ztráty, a drží si proto větší rezervy."

Přečtěte si také:
Šedesát procent občanů ČR považuje současnou ekonomickou situaci za špatnou
Evropská komise chce přísnější regulaci bank
Obavy o zhoršení krize v Eurozóně trvají i přes nadějná očekávání mnoha podniků
Nebezpečný boj s krizí
Poslanci odhlasovali šrotovné a další protikrizové návrhy
Rychlé oživení ekonomiky se ve střední a východní Evropě podle ekonomů nedá očekávat
MMF: Evropská ekonomika se zotaví ve 2. pololetí příštího roku

Jana Zemanová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme