Senát umožnil rozpuštění Poslanecké sněmovny

Členové horní komory českého parlamentu dnes rozhodli o tom, že už na podzim skončí pro členy dolní komory současné volební období. Senátoři přijali návrh ústavního zákona, který zkracuje funkční období současným poslancům. Tím se zajišťuje cesta k předčasným volbám, které by podle dohody hlavních politických stran měly být na začátku října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cedule na budově Senátu

cedule na budově Senátu | Foto: Marián Vojtek

Jednorázovým ústavním zákonem se Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická a Strana zelených rozhodly řešit krizi po pádu vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Prezident republiky nemá možnost tento zákon vetovat. Předčasné volby budou nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října. Pro se vyslovilo 56 senátorů ze 71 přítomných, k přijetí stačil souhlas 43.

Proti bylo 8 zákonodárců, mezi nimi jako jediný člen klubu ODS Tomáš Töpfer.: "Tento zákon sice zkrátí volební období, ale vůbec nezaručuje příští volební pat. Senátní návrh zákona leží ve sněmovně a řešil by tuto situaci komfortně a ústavně. Bohužel nebyl sněmovnou projednaný."

Řada senátorů by si cestu k předčasným volbám představovala jako dlouhodobější řešení podobných situací namísto jednorázového zákona. Je mezi nimi i předsedkyně senátorského Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová. "Je nejenom mimoústavní, ale i velmi nepraktický, protože po předčasných volbách může dojít k přesně stejné patové situaci, jaká je teď v Poslanecké sněmovně."

Podporu návrhu ústavního zákona, který zkracuje funkční období současným poslancům, nedává ani místopředseda horní komory Petr Pithart (KDU-ČSL): "Řada kolegyň a kolegů s ní má problém. Jejich názory jsou ale mocně ovlivňovány vedením obou největších politických stran."

Petr Pithart už dřív řekl, že uvažuje o podání ústavní stížnosti proti tomuto postupu. Na tuto možnost by podle něj mohlo dojít v momentě, kdy se najde potřebných sedmnáct senátorů, kteří se ke stížnosti připojí.

Senátor Jiří Žák (ODS) se vyslovil pro tento jednorázový zákon: "Poslanci se rozhodli, že dál nechtějí vykonávat svůj mandát a chtějí ho vrátit lidu, tedy nejvyššímu suverénu, odpovídá článku jedna Ústavy. To nahrává tomu, že lze udělat nepřímou novelizaci ústavního zákona ústavní většinou jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu."

Senátorský klub sociální demokracie už předem oznámil své pro. Radiožurnálu to potvrdil jeho předseda Petr Vícha (ČSSD): "Vzhledem k celkové politické situaci je třeba ukončit nestabilitu, přestože jsou v novele o zkrácení volebního období některé právní vady."

Ve stejném duchu se v Ranním interview Radiožurnálu vyjádřila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdušková (ČSSD). Její odpovědi najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

O zkrácení současného volebního období pak mluvil v poledních Ozvěnách dne předseda senátorského klubu KDU-ČSL Adolf Jílek. I jeho názor jsme pro vás zaznamenali v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Někteří senátoři mají výhrady vůči zákonu o rozpuštění sněmovny
Sněmovna otevřela cestu k předčasným volbám
Poslanci rozhodnou o zkrácení funkčního období sněmovny
Sněmovna je krok od schválení předčasných voleb
Sněmovna v prvním kole podpořila zákon o předčasných volbách
Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme