Washington: Izrael musí zastavit osidlování palestinských území

Izraelci musejí přestat s osidlováním západního břehu Jordánu. Prohlásila to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podle ní to při návštěvě izraelského premiéra Netanjahua ve Washingtonu řekl jasně prezident Barack Obama. Ten se dnes chystá na další schůzku s výbušnou blízkovýchodní tématikou. V Bílém domě má přijmout prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

"Prezident Obama chce vidět konec rozšiřování židovských osad na palestinském území západně od Jordánu. Ne jenom některých osad, ale všech bez výjimek," uvedla Clintonová.

Washington je podle šéfky americké diplomacie v tomto bodě připravený na Izrael naléhat. Její slova naznačují, že Američané ve vztahu k Tel Avivu mírně přitvrzují.

Americká blízkovýchodní politika, téma dnešního jednání Abbáse v Bílém domě

O řešení blízkovýchodního konfliktu jednal už minulý týden Barcak Obama s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, dnes má přijmout prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a počátkem června navštíví Saúdskou Arábii a Egypt.

Káhirským projevem by měl Barack Obama nastínit americkou blízkovýchodní politiku. Ještě před tím se ale schází s klíčovými aktéry zdejšího konfliktu a k nim mezinárodní společenství řadí i Mahmúda Abbáse. Ten přitom rapidně ztrácí legitimitu i vliv mezi samotnými Palestinci.

Abbás bude po Američanech požadovat, aby přinutili Izrael k naprostému zastavení kolonizace západního břehu Jordánu. Osady jsou totiž podle Palestinců hlavní překážkou v míru.

Izraelské vedení ale jako kompromis nabízí, že zlikviduje některá osadnická ležení výměnou za to, že Američané povolí rozšiřování velkých židovských osad.

Přečtěte si také:
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu
Prezident USA Barack Obama podpořil nezávislý palestinský stát
Izrael začíná přes protesty USA stavět další židovskou osadu
Palestinskému prezidentovi Abbásovi hrozí vzpoura vlastních lidí
Izraelci si stěžují, že s nimi americká vláda přestala konzultovat svou politiku
V Bruselu se jednalo o možném vytvoření jednotné palestinské vlády
Palestinský prezident Mahmúd Abbás jednal v Praze
Spojené státy naznačily podporu začlenění Hamásu do palestinské vlády

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme