Český průmysl dál klesá, nepomohlo ani šrotovné

Český průmysl v dubnu nečekaně zvýšil svůj propad. Nepomohlo mu ani zavedení šrotovného v okolních zemích. Podle předběžných údajů statistiků klesla meziročně průmyslová produkce o 23 procent. Březnová čísla už přitom ukazovala na obrat k lepšímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

Jak řekl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek, český průmysl se tak stále neodrazil od svého dna. Tempo propadu výroby podle něj odpovídá lednu nebo únoru:

"Takže ten mírnější pokles za březen z dnešního pohledu nevypadá jako začátek stabilizace, ale spíš jako mimořádná odchylka. Na dubnový výsledek mohlo mít určitý vliv načasování velikonoc a z toho plynoucí počet pracovních dní. Myslím, že ekonomika na začátku druhého kvartálu pokračovala v propadu."

Průmyslu podle Sobíška nepomohlo ani zavedení šrotovného v okolních zemích, které umožnilo zvýšit produkci našich automobilek: "Zavedení šrotovného, pokud se vůbec projevilo v dubnové výrobě, tak se projevilo tak málo, že bylo převáženo negativním výsledkem v jiných sektorech. Předpokládám, že největší propad bude vidět v sektoru výroby oceli a obecně výroby kovů."

V dalších měsících by se podle analytiků měl propad průmyslu už snižovat.

Přečtěte si také:
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad
Propad průmyslu se prohlubuje, klesly také tržby v obchodech
Průmyslová výroba v lednu klesla o 23 procenta
Průmyslová výroba prudce klesla

Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme