Rusko varovalo Evropu před další plynovou krizí

Evropu asi čeká další plynová krize. Ruský premiér Vladimír Putin kvůli tomu volal předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi. Důvodem k zastavení dodávek plynu by mohla být platební neschopnost Ukrajiny. Spory mezi Ruskem a Ukrajinou už vedly z přerušení toku plynu letos v lednu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Vladimír Putin v telefonickém rozhovoru upozornil Josého Barrosa na očekávané problémy s platbami za dodávky plynu ze strany Ukrajiny. Řekl předsedovi Komise, že Ukrajina žádá o podporu v hrazení těchto pohledávek.

Barroso ale Putinovi odpověděl, že v současné době je složité, ne-li dokonce nemožné, poskytnout Ukrajině pomoc z unijního rozpočtu.

"Slíbil jsem ale premiéru Putinovi, že otevřu tuto otázku na summitu hlav vlád Unie, abychom zjistili, co se dá v této situaci dělat," řekl José Barroso. Připomněl ale znovu, že se ale jedná hlavně o rusko-ukrajinský problém a nikoli evropský.

Přečtěte si také:
Výstavba plynovodu Nabucco vypadá pravděpodobněji
Dohoda o výstavbě plynovodu Nabucco má být podepsána do konce června
Německo: Plynovod Nabucco Evropě nestačí, EU musí podpořit i další projekty
Evropská unie by měla přispět na projekt plynovodu Nabucco

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme