Papež Benedikt XVI. potvrdil návštěvu v Česku

Prezident Václav Klaus se dnes ve Vatikánu sešel s hlavou katolické církve Benediktem XVI. Papež při této příležitosti potvrdil návštěvu v Česku. Přijede 26. září - a během dvou dnů navštíví Prahu, Brno a Starou Boleslav. Benediktův předchůdce Jan Pavel II. zavítal do Česka třikrát, naposledy v roce 1997.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jiří Hošek

Benedikt XVI. by měl přiletět do České republiky šestadvacátého září, o den později se plánuje bohoslužba v Brně a v pondělí 28. září by se měl svatý otec setkat s mládeží na národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi.

O papežovu návštěvu v době, kdy si země připomíná památku českého patrona, usilovali katoličtí představitelé už několikrát. Benedikt XVI. je v úřadu od roku 2005. Jeho předchůdce Jan Pavel II. zavítal do České republiky třikrát, naposledy v roce 1997.

Vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem komplikuje stále neuzavřená smlouva upravující postavení římsko a řeckokatolické církve v Česku.

Zatímco Vatikán smlouvu schválil, u nás ratifikována nebyla. Poslanci ji v roce 2003 zamítli. Dospěli tehdy k názoru, že je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

Vatikán také nelibě nesl nedávné zamítnutí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Vnímá to ale jako vnitřní záležitost země.

Je pro vás důležitá návštěva papeže v České republice? Hlasujte v naší anketě!

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme