Ve Vsetíně začal sjezd lidovců, hlavní bude volba předsedy

Kdo povede KDU-ČSL do předčasných voleb, a kterým směrem se strana vydá, bude jasné po tomto víkendu. Dnes budou tři stovky delegátů sjezdu KDU-ČSL volit nové vedení. Na post předsedy jsou čtyři kandidáti. Strana se schází v době, kdy je názorově rozdělená, a také z ní odchází Miroslav Kalousek, který hodlá založit vlastní politickou stranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

O post předsedy KDU-ČSL kromě současného šéfa strany Jiřího Čunka usilují poslanci Michaela Šojdrová a Cyril Svoboda a europoslanec Jan Březina. "Tím, že jsou čtyři kandidáti, tak to nebude jednoduchý průběh. Nicméně nepředpokládám, že sjezd bude bouřlivý," uvedl Jiří Čunek.

Žádný z kandidátů nemá oficiální podporu většiny krajských organizací. Podle Cyrila Svobody, který už stranu v minulosti vedl, by předem deklarovaná podpora jednotlivých kandidátů nemusela při samotné volbě nic znamenat:

"Delegáti budou rozhodovat při vědomí všeho, co se odehrálo a při znalosti kandidátů. Oni nakonec u té urny musí rozhodnout o odpovědnosti a o budoucnosti naší strany, je to tedy na delegátech sjezdu. Takže mě nevadí, to, že žádná usnesení nezazněla, byť byla nějaká orientační hlasování, ale beru je jen jako orientační."

Sjezdu KDU-ČSL se účastní i Miroslav Kalousek, který už oznámil, že stranu opustí. Současný předseda lidovců Jiří Čunek, mu vzkázal ať nejezdí. K tomu vyzval i příznivce Miroslava Kalouska, kteří chtějí z KDU-ČSL odejít. Na sjezdu by prý neměli parazitovat ti, kdo chtějí ze strany odejít:

"Ti, kteří už mají nějakou politickou zkušenost, ví, že stálé usmiřování nesmiřitelného - což není vůbec v té lidské rovině, ale v rovině pohledu na způsob politiky z pohledu vizí - není možné. A v tom případě je dobře, aby někteří, kteří to tak cítí, ve slušnosti odešli".

Miloslav Kalousek ale na sjezd přišel. "Já mám mandát od jihočeské organizace své strany a jsem povinen ten mandát naplnit svojí účastí na sjezdu," uvedl Kalousek, který po sjezdu KDU-ČSL opustí. Současná KDU-ČSL podle něho vyznává spíš princip rovné spotřeby než rovných šancí- a vydala se tedy cestou blížící se programu sociálně demokratických stran:

"Já se obávám, že my dnes jako KDU-ČSL akcentujeme spíše okamžitou spotřebu i za cenu vyšších státních výdajů, tedy vyššího dluhu. Akcentujeme více ten dnešek a méně se díváme na odpovědnost vůči budoucnosti. A pro mě je to spíše otázka, co je důležitější. Jestli idea a konkrétní politická praxe nebo samotná instituce. A pro mě má ta idea přednost před tou institucí."

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme