Ukončení stavby D47 se odkládá na rok 2012

Ukončení stavby dálnice D47 v Moravskoslezském kraji se odsouvá minimálně na rok 2012. Oznámil to ministr dopravy Gustáv Slamečka s tím, že je to optimistická varianta. Důvodem je nedostatek peněz ve fondu dopravy. Původní termín byl rok 2010.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D47

Stavba dálnice D47 | Foto: F. Tichý

Odklad může postihnout i další stavby. "Úseky, které jsou rozestavěné, to znamená po Ostravu, tak na ty bychom měli dostat prostředky ještě letos. Otevřeny by pak měly být v listopadu. Pokud jde ale o další pokračování od Bohumína k hranici, tak tam asi skutečně dojde k zdržení," uvedl ministr.

Prohlášení ministra dopravy Gustáva Slamečky vyvolalo vlnu kritiky a znepokojení. Moravskoslezský kraj další průtahy se stavbou dálnice D47 odmítá. Náměstek hejtmana Miroslav Novák potvrdil, že kraj se bude snažit tento termín co nejdříve změnit.

"Pro Moravskoslezský kraj je zprovoznění dálnice v úseku Bohumín - státní hranice v roce 2012 nepřijatelné. Já chápu, že pan ministr má během těch čtyř měsíců značně omezený mandát, ale už ve státním rozpočtu na rok 2010 musí být zajištěn dostatek financí, aby stavba dálnice probíhala v příštím roce bez omezení," poznamenal Novák.

A reagovaly také radnice na severní Moravě a ve Slezsku. Náměstek ostravského primátora Vojtěch Mlynář to považuje za nesplnění slibu, který dal Gustáv Slamečka ještě ve funkci náměstka ministra dopravy. Zhruba před měsícem prohlásil, že dálnice bude hotová do konce příštího roku. Starosta Bohumína Petr Vícha pak dokonce hovoří o velké ostudě.

"Je to mezinárodní ostuda, protože celou dobu jsme se vymlouvali na polskou stranu. Ta teď postaví svůj úsek včas a my tady budeme mít rozestavěnou stavbu. Zadruhé je to ostuda ministerstva dopravy, které prostřednictvím bývalého ministra Řebíčka nastříhalo spoustu pásek při zahajování staveb po celé republice. Teď na to nejsou peníze a doplatí na to jako obvykle nejvzdálenější severní Morava," řekl Vícha.

Martin Knitl, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme