Vláda projedná výdaje státu v příštích letech, ministerstva budou muset šetřit

Ministerstva čekají v příštích letech úspory. Vláda má dnes znovu na programu výdajové rámce státu, konkrétně pro období do roku 2012. V následujících letech schodky státních rozpočtů podle ministerstva financí přesáhnou 150 miliard korun, a to si žádá škrty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo vlády

sídlo vlády | Foto: Jan Rosenauer

Ministr financí Eduard Janota počítá se zmrazením růstu platů ve státní správě. Jednotlivá ministerstva budou mít určené výdajové limity, ale bude na nich, kde si vytvoří úspory. Janota chce v rozpočtech podporovat vědu, výzkum, vzdělání, infrastrukturu nebo využití peněz ze strukturálních fondů Evropské unie.

V příštím roce chce také omezit výdaje na ztráty z veřejné služby v drážní dopravě. Navrhuje nulový nárůst výdajů na výkon přenesené působnosti pro obce i kraje a omezit nebo zrušit výdaje na podporu soukromým školám. Obce by ale měly naopak získat ze státního rozpočtu na výkon státní správy v přenesené působnosti nejméně o dvě miliardy více.

Související příspěvky:
Ministerstvo financí nechce aktualizovat státní rozpočet
Fischerova vláda schválila programové prohlášení, jaké ale je?
Deficit rozpočtu v příštím roce do 170 miliard Kč, plánuje E. Janota
Nebudu krátit rozpočet policie, říká ministr Pecina
Slamečka pro Radiožurnál: Na výstavbu dálnic nebude dostatek peněz

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme