Od budovy bývalého Federálního shromáždění v Praze zmizí betonové zátarasy

Od budovy bývalého Federálního shromáždění v centru Prahy dnes začnou mizet betonové bariéry. Ty chránily sídlo Rádia Svobodná Evropa od teroristických útoků na Spojené státy v roce 2001. Odstranění zábran by mělo ulehčit jak dopravní situaci na magistrále, tak přístup ke Státní opeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova bývalého Federálního shromáždění

Budova bývalého Federálního shromáždění | Foto: Hynek Bulíř

Betonové bariéry, obrněné transportéry a vojáci společně tvořili bezpečnostní opatření, která měla chránit pražské sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL. Impulsem k tomu byly teroristické útoky na Spojené státy v roce 2001.

Transportéry a vojáci zmizeli už před několika lety, teď zmizí i beton. Před necelým měsícem se totiž Svobodná Evropa přestěhovala do nového objektu na Hagyboru v Praze 10, a k bezpečnostním opatřením už není důvod.

Monumentální budovu bývalého Federálního shromáždění dnes přebírá Národní muzeum, které s ní má velké plány. Přestěhovat tam chce svou celou administrativu, příruční depozitář pro studovnu a pracovny odborníků. Budova také nabídne prostor pro krátkodobé výstavy. Z provozních důvodů by měla být se sousedním Národním muzeem spojena podzemním tunelem.

Okolí budovy čekají i další úpravy. Během června se opraví chodníky a oživí místní zeleň. Uleví se také motoristům, pro které bude průjezd po magistrále jednodušší. Celá oblast u Muzea ale v příštích letech dozná mnohem větších změn.

Memorandum, které bylo podepsáno před rokem, slibuje generální rekonstrukci Národního muzea a svedení magistrály do podzemních tunelů. Na novou tvář se také může těšit Václavské náměstí, kam by se po více než třiceti letech měly vrátit tramvaje. Stane se tak možná už v roce 2015.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda začalo vysílat z Prahy na podzim roku 1995, když se do české metropole přestěhovalo z německého Mnichova. Pro země bez svobody slova je RFE/RL často jediným zdrojem objektivních informací. Nejinak tomu bylo i v případě komunistického Československa.

Je podle vás dobře, že Rádio Svobodná Evropa zůstalo v Praze? Hlasujte v naší anketě!

K tématu si můžete také přečíst:
Svobodná Evropa se přestěhuje z centra Prahy na Hagibor
Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vysílá z Prahy už deset let
Rádio Svobodná Evropa skončilo po 52 letech vysílání v českém jazyce
Svobodnou Evropu střeží namísto armádní policejní technika
Obrněnci v centru Prahy zůstávají

Marika Táborská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme