Letadlo Air France se stovkami cestujících zřejmě spadlo do Atlantiku

Brazilští záchranáři pátrají po letounu společnosti Air France, který zmizel z radarů během letu Rio de Janeiro - Paříž. Stroj měl po jedenácté hodině dorazit na letiště Roissy, tam jej ale čekali marně. S největší pravděpodobností se zřítil do moře. Na palubě Airbusu A330 bylo 228 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A330 společnosti Air France

Airbus A330 společnosti Air France | Foto: AFP

Naděje, že by někdo z letadla mohl zůstat naživu, je prakticky nulová, což potvrdili i francouzští činitelé a spolu se zástupci letecké společnosti už kondolovali rodinám obětí.

Let AF 447 ztratil kontakt s kontrolní věží po zhruba třech a půl hodinách letu. Poté, co zmizel z brazilských radarů, ho měly zachytit radary v Senegalu a Maroku. To se ale nestalo, což nahrává teorii, že se stroj zřítil do moře někde uprostřed Atlantického oceánu.

Podle francouzského ministra pro ekologii Jeana-Louise Borlooa neexistují známky toho, že by se někdo z pasažérů či členů posádky například pokoušel spojit s příbuznými mobilním telefonem v momentě, kdy by letadlo mělo technické potíže. Zároveň vyloučil, že by byl airbus unesen.

Příčinou katastrofy, o níž se spekuluje nejvíce, je výpadek elektrické energie poté, co do letadla udeřil blesk. S informací o prudké bouři v oblasti v době průletu letadla přišla i francouzská televizní stanice LCI. Odborníci ale upozorňují na to, že letouny jsou vybaveny náhradními agregáty a podobný výpadek by je neměl ohrozit.

Na palubě Airbusu A330 bylo podle agentury AFP 216 cestujících a dvanáctičlenná posádka. Kromě Francouzů a Brazilců letěli tímto spojem i dva Slováci. O přítomnosti českých občanů na palubě zatím nejsou žádné informace. Úřady zřídily pro příbuzné a přátele pasažérů z letadla na letišti Charlese de Gaulla zvláštní krizové centrum, kde dostávají nejčerstvější informace. K dispozici mají také psychology. Letiště navštívil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Pátrání po Airbusu 330 společnosti Air France ale stále pokračuje. Francouzská vláda už požádala o spolupráci armádu Spojených států. Chce využít k hledání stroje amerických špionážních družic.

O pravděpodobných příčinách nehody jsme podrobně hovořili v Radiofóru se zpravodajem Českého rozhlasu Janem Šmídem a pilotem dopravního letadla Karlem Mindlem. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme