Svoboda v Radiožurnálu: S podporou lidovců zřejmě nemůže nová vláda počítat

Lidovci zřejmě nepodpoří vládu Jana Fischera. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to naznačil nový předseda strany Cyril Svoboda. Zítra se sejde vedení KDU-ČSL, aby projednalo společný postup na nedělním hlasování o důvěře novému kabinetu. Lidovci ale mají podle Svobody výhrady k nové vládě jako celku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda

Cyril Svoboda | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

"Říkáme, že tato vláda je nepolitická, ona je veskrze politická. ODS a ČSSD jsou proti sobě ve fatálním konfliktu, napadají se a přitom na druhou stranu mají vládu, kde mají ministry. Těm mohou každý den a také dávají instrukce, co mají ministři dělat. Nám se nelíbí tento způsob vládnutí. Tvrdit, že to není politická vláda. Je to politická vláda," řekl Svoboda v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Dále řekl, že předpokládá, že lidoveckým poslanců strana pouze doporučí, jak mají hlasovat: "Můj názor je, že spíše doporučíme, abychom pro vyslovení důvěry vládě nehlasovali, protože se nám nelíbí celý ten scénář."

Cyril Svoboda zároveň zdůraznil, že poslanci kolem Miroslava Kalouska se pravděpodobně nebudou doporučením, jak hlasovat, řídit. "Podle mě Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová už fakticky nejsou v lidové straně, takže jak budou hlasovat, je mi úplně jedno. Ti, kteří se cítí být členy lidové strany, budou určitě hlasovat jednotně," dodal Svoboda.

Kalousek už dříve oznámil, že od lidovců odejde a založí vlastní stranu.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme