Pátrání po troskách Airbusu A 330 je stále bezvýsledné

V pátrání po zmizelém dálkovém letadle společnosti Air France se objevila stopa. Pilot brazilského stroje letícího z Paříže do Ria de Janeiro si v době předpokládaného neštěstí všiml na hladině Atlantiku oranžově zbarvených bodů. Mohly to být kusy hořícího letadla. Záchranáři po stopách zmizelého letounu pátrají zhruba v polovině vzdálenosti mezi pobřežím Brazílie a Afriky. Oblast pravděpodobného pádu se podařilo určit s přesností několika desítek námořních mil. O důvodu katastrofy se ale pořád spekuluje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A330-200

Airbus A330-200 | Zdroj: ČTK

Pátrání po letadle francouzské společnosti Air France, které při cestě z Brazílie zmizelo nad Atlantikem, pokračuje zatím bezvýsledně. Na palubě letadla cestovalo 228 lidí, většinou Francouzi, Brazilci a Němci, ale i tři Slováci. Podle Air France se letadlo mohlo zřítit přibližně v polovině vzdálenosti mezi pobřežím Brazílie a Afriky.

Hledání komplikuje neklidné moře. Brazilské lodě i letadla zatím prohledávají stovky kilometrů mořské hladiny bez úspěchu. Pomáhat by jim měly také satelity americké armády. Airbus A330 zmizel z dosahu radarů přibližně v půlce trasy mezi Jižní Amerikou a Afrikou. Posádka nevyslala žádné nouzové volání. Záchranáři zatím nezachytili ani signál z automatického majáku, který by měl při havárii začít vysílat.

Zatím nikdo neví proč, letoun se mohl dostat do turbulencí a mohl ho také zasáhnout blesk. Pilot brazilského letounu si v noci na pondělí při cestě z Paříže do Ria de Janeiro na hladině Atlantiku všiml oranžově zbarvených bodů. Mohly to být kusy hořícího letadla. Francie o pomoc v pátrání požádala Spojené státy.

Posádka letadla údajně informovala o elektrickém zkratu poté, co proletěla bouřlivou oblastí a dostala se do prudké turbulence. Volání v nouzi ale nevyslala. Brazilský odborník na leteckou bezpečnost Gustavo Ferreira vypočítal, že letoun je maximálně 300 kilometrů východně od souostroví Fernando de Noronha směrem k africkému Dakaru. Zdůraznil, že v této oblasti není moře zvlášť chladné a je naděje najít přeživší, pokud by se pilotům podařilo přistát na hladině. Letoun byl vybaven bójemi schopnými vysílat signál několik dní.

Milan Kopp, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme