Stovky nezaměstnaných dostanou výrazně nižší dávky

Zhruba tři stovky lidí z Havířova dostanou příští měsíc výrazně nižší sociální dávky. Takové jsou odhady úředníků radnice. Dlouhodobě nezaměstnaní, kteří si už tento měsíc nestihnou odpracovat povinnou brigádu v ulicích města, dostanou zhruba o tisíc korun nižší příspěvek. Magistrát všem šesti stovkám klientů práci ve veřejných službách zajistit nedokáže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První pěticě nezaměstnaných ve veřejné službě

První pěticě nezaměstnaných ve veřejné službě | Foto: Marie Stypková

Od rána se na chodbách úřadu tvořily fronty lidí, kteří chtějí zametat nebo uklízet odpadky. Jedním z nich je sedmačtyřicetiletý Štefan Bužo. "Nestydím se za to, že budu pracovat s motyčkou nebo s napichovadlem, jak tady popisují. Pokud odpracuji těch 30 hodin, budu naopak zvýhodněn a ještě něco udělám pro město," říká.

Jenže práce pro tohoto muže už tento měsíc není. Vedoucí sociálního odboru havířovské radnice Bohuslava Litavská říká, že mnoho klientů začalo tento problém řešit na poslední chvíli.

"Setkali jsme se s mnoha klienty, kteří tomu nevěřili, že se jich to netýká. Postupem doby, kdy opravdu ta informace ze strany pracovníků odboru byla dosti intenzivní, pochopili, že ta veřejná služba rovná se peníze. Proto už je ten nápor tak velký," dodává Litavská.

Mluvčí magistrátu Jana Pondělíčková potvrzuje, že práci v takzvaných veřejných službách pro všechny nemají. "My nebudeme mít ani tolik práce pro ty lidi, protože zaměstnáváme také veřejně prospěšné pracovníky a nedokážeme zaměstnat 600 dalších lidí na práci měsíčně," vysvětluje. V Havířově pracuje ve veřejných službách v současné době desítka lidí.

Některá města v kraji, jako například Bohumín, veřejnou službu vůbec nezřídila. V Havířově uvažují o rozšíření míst, ale pro všechny klienty sociálních dávek práce nebude.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme