Brazílie potvrdila, že trosky v moři patří letadlu Air France

Úlomky letadla nalezené v Atlantiku patří ztracenému stroji Air France. Podle agentury AFP to potvrdilo brazilské ministerstvo obrany. Airbus A330 letící z Rio de Janeira do Paříže se ztratil v pondělí nad ránem, na jeho palubě bylo 216 cestujících a dvanáctičlenná posádka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A330-200

Airbus A330-200 | Zdroj: ČTK

Trosky objevily pátrací letouny brazilské armády asi tisíc kilometrů od pobřeží Brazílie nedaleko senegalských vod, a to na ploše asi pěti kilometrů čtverečních.

Původně nebylo jasné, zda úlomky skutečně pocházejí z francouzského airbusu. Brazilský ministr obrany Nelson Jobim ale později na tiskové konferenci v Riu de Janeiro potvrdil, že se v této oblasti skutečně zřítilo letadlo.

Vojenský mluvčí Jorge Amaral již během dne uvedl, že trosky, mezi nimi i jedna sedačka, plavaly na hladině nedaleko místa, kde letoun naposledy vysílal. Dodal, že nikdo z 228 lidí na palubě letadla nemohl nehodu přežít.

Příčina neštěstí je podle francouzských úřadů stále velkou záhadou. Některé informace hovoří o tom, že letadlo vysílalo čtyři minuty nouzový signál v době, kdy zřejmě následkem úderu blesku došlo k poruše na elektrickém systému. Nevylučuje se prý ani možnost teroristického útoku.

Pokud se potvrdí, že havárii skutečně nikdo nepřežil, půjde o největší leteckou katastrofu od roku 2001. Ve Francii dnes uctili památku obětí minutou ticha v Národním shromáždění. Hráči reprezentačního mužstva Francie nastoupili večer k přátelskému zápasu proti Nigérii s černými páskami na rukávech. Pro rodiny obětí bude ve středu sloužena mše v katedrále Notre-Dame.

O pátrání po troskách letadla Air France jsme hovořili v Radiofóru s hispanistkou Kateřinou Březinovou. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Související příspěvky:
Pátrání po troskách Airbusu A 330 je stále bezvýsledné
Letadlo Air France se stovkami cestujících zřejmě spadlo do Atlantiku

Jan Šmíd, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme