Děti Země: Část dálnice D11 před Hradcem je černou stavbou

Část dálnice D11 v úseku Osičky - Libišany před Hradcem Králové je černou stavbou, tvrdí ekologická organizace Děti země. Ministerstvo dopravy by podle ní mělo zahájit řízení o odstranění stavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Ekologové argumentují tím, že Městský soud v Praze uznal žalobu jednoho z místních občanů z jara 2006 a zrušil stavební povolení.

"Soud až teď rozhodl, že to bylo nezákonně. To znamená, že to není nějaká retroaktivita. Musíme to brát tak, že v době vydání bylo stavebního povolení nezákonné, a teď se to jenom potvrdilo," řekl Miroslav Patrik ze sdružení Děti země.

Ministerstvo dopravy zatím nemá rozhodnutí soudu k dispozici a nemůže ho komentovat. O dalším postupu úředníci rozhodnou poté, co verdikt dostanou.

"Rozhodně si nemyslíme v tuto chvíli, že by mělo dojít k zastavení dálnice, protože je to veřejná liniová stavba. Těžko předpokládat něco takového, jsme ve fázi, kdy čekáme na rozhodnutí soudu," uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové nyní končí kvůli nehodě o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou několik kilometrů před Hradcem Králové. Topolánkova vláda loni na podzim doporučila směnit deset hektarů stavební půdy Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Směna, která se měla uskutečnit v režii ministerstva zemědělství a Pozemkového fondu, dosud neproběhla.

Nový ministr dopravy Gustáv Slamečka v pátek prohlásil, že vláda by měla chystanou směnu pozemků pro dálnici D11 k Hradci Králové s farmářkou zrušit a získání pozemků by místo ministerstva zemědělství mělo opět řešit ministerstvo dopravy. To by pak podle Slamečky postupovalo standardní cestou, jejíž součástí by mohlo být i vyvlastnění pozemků farmářky.

Přečtěte si také:
Dostavbě dálnice D11 až do Hradce by už nic nemělo stát v cestě
Východní Čechy a Prahu propojil nový úsek dálnice D11
Středočeští zastupitelé nechtějí zprovoznit dálnici D11
Silničáři otevřeli nový úsek D11 mezi Dobšicemi a Chýští

Martin Hromádka, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme