Zdravotní pojišťovny kvůli krizi omezí výdaje na prevenci

Zdravotní pojišťovny budou muset omezit příspěvky na některé své bonusy. Kvůli dopadům krize je čekají úsporné režimy, které se dotknou i preventivních fondů. Například VZP už nebude zřejmě dál připlácet na sportovní helmy, autosedačky nebo návštěvy solných jeskyní. Zatím pozastavila i úhradu příspěvků na některé druhy očkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Marián Vojtek

Všeobecná zdravotní pojišťovna už svůj letošní fond na prevenci kvůli velkému zájmu lidí například o příspěvek na očkování proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě vyčerpala. Od prvního července ale připravuje nový preventivní program. Změny se podle ředitele VZP Pavla Horáka dají očekávat u nadstandardních programů.

"Poté co jsme vyčerpali z fondu na prevenci přes 300 milionů korun, budeme peníze rozdělovat úměrně, jak nám to dovolí vyhláška ministerstva financí. Nicméně příspěvky budou pokračovat dál," uvedl Horák.

Na dopad ekonomické krize se ale připravují i ostatní pojišťovny. I těm totiž kvůli růstu nezaměstnanosti klesají příjmy z pojistného. Dopad krize pro pojišťovny znamená méně peněz a situace se lepšit nebude, spíše naopak.

I když budou muset pojišťovny šetřit a o část peněz na prevenci přijdou, větší část preventivních programů chtějí zachovat. "Zdravotní pojišťovny rozhodně budou chtít zachovat očkování, programy prevence, které souvisí s vážnými onemocněními. Dále chceme určitě zachovat letní ozdravné pobyty pro děti," vysvětlil radiožurnálu vicepremiér Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

V Ranním interview Radiožurnálu v 7:50 jsme na toto téma mluvili s ředitelem pojišťovny Pavlem Horákem.

Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Všeobecná zdravotní pojišťovna výrazně omezí příspěvky na prevenci
Jak bude dopadat krize na segment zdravotnictví
Co se skrývá ve zdravotnických účtech
VZP omezí péči nemocnic v Pojizeří

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, Barbora Mocová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme