Francouzské ministerstvo připouští, že se airbus mohl zřítit po útoku teroristů

Zřícený airbus Air France se mohl stát obětí teroristického útoku. Tuto možnost připustil francouzský ministr obrany Hervé Morin. Přestože tomu zatím nic nenasvědčuje, je to jedna z možností, se kterou vyšetřovatelé tragédie pracují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pátrání po troskách airbusu A330

pátrání po troskách airbusu A330 | Foto: AFP

Mluvčí Air France Nicolas Petteau potvrdil, že kancelář společnosti v Argentině dostala pár dní před záhadným zmizením letounu telefonickou výhrůžku o pumovém útoku na spoj 415, který letěl 27. května z Buenos Aires do Paříže. Letadlo okamžitě prohledala policie a hrozbu označila za planý poplach.

Airbus A330 s 216 cestujícími a 12 členy posádky vyletěl v neděli z Ria de Janeira a v pondělí měl doletět do Paříže. Z radarů zmizel v pondělních časných hodinách poté, co se dostal do silných turbulencí nad Atlantikem.

Poslední vývoj ve vyšetřování naznačuje to, o čem už spekulují francouzské listy, a zvláště deník Le Monde. Vzhledem k tomu, že piloti letadla nebyli schopni vyslat žádný nouzový signál, se odborníci stále více přiklánějí k teorii, že na palubě letadla mohla vybuchnout nálož. Podle brazilských úřadů ale letadlo ve vzduchu nevybuchlo ani nehořelo, protože na hladině moře zůstaly velké skvrny paliva.

Brazilské radarové letouny mezitím v oceánu identifikovaly celkem čtyři nová místa s troskami francouzského airbusu. V okruhu pěti kilometrů našly mimo jiné kovovou část trupu nebo křídla, sedačky, plováky a také skvrnu od leteckého paliva.

Francie k místu katastrofy vyslala pátrací loď vybavenou dvěma miniponorkami. Právě ty mají v mořských hlubinách hledat zbytky airbusu. Šéf francouzského záchranného týmu Paul Louis Arslanian ale na tiskové konferenci předeslal, že naděje na nalezení černé skříňky se záznamem letu a komunikace posádky není příliš velká.

Pátrací operaci na hladině komplikuje špatné počasí. Hloubka oceánu v místě neštěstí dosahuje 3000 a 6000 metrů a dno je velmi členité. Přístroje z černé skříňky ale mohou informace vysílat až měsíc po pádu do mořských vln.

O příčinách neštěstí se zatím jen spekuluje. Brazilské letectvo potvrzuje silné turbulence a technické potíže na několika místech v letadle. První předběžnou zprávu vyšetřovatelů můžeme očekávat na konci měsíce.

V pařížské katedrále Notre-Dame se včera za přítomnosti prezidenta Sarkozyho konala zádušní mše za oběti této tragédie. Před chrám přišly tisíce lidí, aby rodinám obětí vyjádřily soustrast. Prezident Sarkozy navíc potvrdil, že společně s ministrem zahraničních věcí Bernardem Kouchnerem, odletí v příštích dnech do Brazílie, kde se zúčastní smutečních obřadů.

K tématu si můžete také přečíst:
Konec pochybností, úlomky jsou z pohřešovaného letounu Air France
Brazílie potvrdila, že trosky v moři patří letadlu Air France
Pátrání po troskách Airbusu A 330 je stále bezvýsledné
Letadlo Air France se stovkami cestujících zřejmě spadlo do Atlantiku

Martin Dorazín, Jan Šmíd, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme