Evropská unie se dohodla na výměně informací o vězních z Guantánama

O vězních z Guantánama si Evropa musí vyměnit všechny dostupné informace. Na schůzce v Lucemburku se na tom dohodli ministři vnitra sedmadvacítky. Američané chtějí kontroverzní vězení pro osoby podezřelé z terorismu postupně uzavřít. Některé státy už vyjádřily ochotu část vězňů z kontroverzní americké základny přijmout. Jedná se o Francii, Británii či Portugalsko. Česko podle ministra vnitra Martina Peciny žádné vězně z Guantánama nepřijme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každá země Unie si může dobrovolně zvolit, zda některého vězně z Guntánama přijme. Ještě než tak učiní, ale musí informovat své evropské partnery. Česko podle ministra vnitra Martina Peciny na svém území žádné osoby z Guantánama nechce. Ještě před dnešní schůzkou zdůraznil, že Česko nebude přijímat osoby, které by se těžko integrovaly do společnosti:

"Podstatné je, aby člověk, který je z Guantánama přijat, se nějakým způsobem integroval do společnosti. My nevíme o tom, že by tam byli lidé, kteří mají nějaký vztah k Česku, kteří třeba byli českými občany nebo tady mají příbuzné. O tom nemáme žádné informace. A proto se v tomto okamžiku nechceme aktivisticky hrnout do toho, že bychom říkali, že přijmeme někoho, o kom nic nevíme, a který neví nic o České republice. A myslím, že to je zřejmé."

Věznicí na Guantánamu prošlo několik stovek lidí. Většina z nich nebyla nikdy obviněna. Týdeník The Economist s odvoláním na americké ministerstvo obrany napsal, že 14 procent propuštěných se po odchodu z Guantánama zapojilo do aktivit souvisejících s terorismem nebo jeho propagací.

Přečtěte si také:
Ministři vnitra EU dnes o postupu při přijetí vězňů z Guantánama
EU je na prahu dohody o přijetí vězňů z americké základny Guantánamo
Barack Obama čelí kritice republikánů kvůli Guantánamu
Německo možná přijme deset Ujgurů vězněných na Guantánamu
EU je nejednotná v odpovědi na americkou výzvu k přijetí vězňů z Guantánama
Evropa požaduje informace o vězních z americké základny Guantánamo
Bývalý vězeň z Guantánama viní Američany z mučení
Americký soud komplikuje propuštění vězňů z Guantánama
Poslední soud na americké základně Guntánamo skončil
Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme