Obama v Káhiře: Islám není příčinou světových konfliktů, ale součástí jejich řešení

Americký prezident Barack Obama vyzval na půdě káhirské univerzity muslimský svět ke spolupráci a společnému úsilí o mírovou budoucnost. První muž Spojených států v očekávaném projevu slíbil, že bude usilovat o vykořenění předsudků Západu vůči islámu. Za současné napětí mezi Západem a muslimským světem podle Obamy zodpovídají extremisté, nikoliv islám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

"Přijel jsem do Káhiry s cílem vytyčit nový začátek vztahů mezi Spojenými státy a muslimy celého světa. Vztahů, které budou založené na vzájemné úctě i zájmu, na pravdě o tom, že Amerika a islám se vzájemně nevylučují a nepotřebují spolu soutěžit. Že se naopak vzájemně přesahují a sdílí společné hodnoty spravedlnosti, pokroku, tolerance a důstojnosti všech lidí," uved v projevu šéf Bílého domu.

Podle amerického prezidenta patří mezi předsudky, které má Západ vůči islámu, názor, že islám je proti lidským právům. Šéf Bílého domu vyzval i muslimy, aby nepřijímali protiamerické předsudky:

"Nenechte se mýlit. Není v našem zájmu mít vojáky v Afghánistánu. Neusilujeme o to, mít tam základny. Afghánská mise je pro nás nákladná finančně i politicky, naši mladí muži a ženy v ní nasazují životy. V našem závazku k boji proti extremistům ale nepolevujeme. Tyto extremisty by neměl tolerovat nikdo z nás. Zabíjejí v mnoha zemích, ale nejvíc kvůli nim krvácejí právě muslimové. Svatý korán nás učí, že kdokoliv zabije nevinného člověka, ten jako by zabil celé lidstvo."

Obama v projevu také potvrdil, že jeho vláda podporuje vznik samostatného palestinského státu. Podle něj ovšem nelze nahlížet palestinsko-izraelský konflikt pouze z perspektivy utrpení jedné nebo druhé strany. Takový přístup je slepý k pravdě, řekl v Káhiře Obama, který uznal utrpení Palestinců pod izraelskou okupací, ale vyjádřil i pochopení k historické situaci židovského státu. Ten prý zůstává klíčovým americkým spojencem.

"To spojenectví je založené na kulturních a historických poutech a na uznání, že úsilí Židů o vlastní domovinu má kořeny v tragické historii, která nemůže být popřena. Zítra navštívím Buchenwald, jeden z táborů, ve kterých byly židé zotročováni, mučeni a fyzicky likvidováni. Zavražděno bylo šest milionů židů - víc než jich dnes žije v Izraeli. Popírat tento fakt je nepodložené, ignorantské a ohavné. Ti, kdo hrozí Izraeli zničením nebo opakují stereotypy o židech, vzbuzují v izraelských myslích ty nejbolestnější vzpomínky a tím brání míru, který si lidí v regionu zaslouží."

Na projev amerického prezidenta v egyptské metropoli reagovala síť sunnitských extremistů al Káida, která umístila na islamistické webové stránky záznam prohlášení svého lídra Usámy bin Ládina. Ten pohrozil muslimům, že spojenectví s křesťany a židy je v rozporu s jejich vírou a vyzval je k boji s agenty bezvěrců v muslimských státech.

Jan Prokeš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme