Odhad v Nizozemsku: Wildersova protiimigrantská strana vstoupí do EP

Nizozemská protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse s největší pravděpodobností vstoupí do Evropského parlamentu. Podle jednoho z povolebních odhadů získala ve čtvrtečních volbách přes 15 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Foto: AFP

Pokud se odhad naplní, bude mít PVV čtyři europoslanecká křesla z celkových 25, které má Nizozemsko přidělené, a stane se v rámci země druhou nejsilnější stranou.

Vítězství se přisuzuje křesťanskodemokratické CDA premiéra Jana Petera Balkenendeho. Ta podle prvního odhadu získala necelých 20 procent odevzdaných hlasů. Koaliční Straně práce by s téměř 14 procenty hlasů patřilo třetí místo.

Proti předpokladům k volebním urnám přišel poměrně vysoký počet Holanďanů. Institut Synovate odhaduje, že hlasovalo zhruba 40 procent registrovaných voličů. To je podobné číslo jako při posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2004.

Ačkoliv se čekalo, že Wildersova Strana pro svobodu strana posílí, takto velký úspěch je překvapením. Ve volbách před pěti lety PVV dostala jen zhruba tři procenta hlasů. Na popularitě zřejmě straně přidala nespokojenost Nizozemců s vládní imigrační politikou.

Pětačtyřicetiletý poslanec nizozemského parlamentu je přitom v zahraničí známý především svým kontroverzním filmem o koránu Fitna (Rozvrat), kvůli němuž má v současnosti problémy. Nedávno totiž začala Wilderse stíhat policie kvůli údajnému podněcování k násilí a diskriminaci. Snímek navíc po svém zveřejnění vyvolal sérii demonstrací v muslimském světě.

Maratón hlasování v eurovolbách začal dnes kromě Nizozemska také ve Velké Británii a skončí v neděli večer v Itálii a v Polsku. Teprve pak se začnou sčítat výsledky. V České republice se volební místnosti otevřou v pátek odpoledne, hlasuje se do soboty. Celkem zasedne v novém Evropském parlamentu 736 poslanců, tedy o 49 méně, než v tom předchozím.

Přečtěte si také:
Poslance Evropského parlamentu začali volit v Nizozemsku a ve Velké Británii
Volby do Evropského parlamentu se blíží - 1. část
K čemu jsou dobré stranické kluby v Evropském parlamentu?
Evropský parlament a nabývání nových pravomocí - 2. část
Podle Václava Klause jsou eurovolby zbytečné
Prezident Klaus kritizuje vyhrocenou předvolební kampaň
Proč je o eurovolby malý zájem?
Volby do Evropského parlamentu: Podle čeho se rozhodovat?

Zdenka Turková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme