V Česku dnes začínají volby do Evropského parlamentu

Už podruhé v historii České republiky půjdeme volit do Evropského parlamentu. Novým českým europoslancům v něm připadne 22 z celkového počtu 736 křesel. Voliči rozhodnou nejen o tom, kdo se bude v příštích pěti letech podílet na směřování Evropské unie, ale i a na tvorbě norem evropského, a tím i českého práva. Současně s námi vybírají své zástupce v europarlamentu také Irové. Zítra se k nám připojí i Slováci, Kypřané, Lotyši, Malťané a Italové. Britové a Nizozemci si své kandidáty vybrali už ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Marián Vojtek

O přízeň voličů se v Česku uchází 32 politických stran, hnutí a uskupení. V sadě volebních lístků, která nám přišla domů, je jich ale 33. Ze seznamu politických stran, hnutí a uskupení pro volby do Evropského parlamentu totiž 1. června ubyla strana Spojení demokraté - Sdružení nezávislých. Přesto ji ale pod číslem 17 mezi hlasovacími lístky máme. Pokud bychom ale sedmnáctku do volební urny přece jen hodily, lístek je neplatný.

Změny jsou i v počtu kandidátů, těch je definitivně 708. Od počáteční registrace jich ubylo 23. Kromě 18 kandidátů už zmíněné strany tedy odstoupilo dalších pět z různých stran. Bude proto třeba, aby si voliči na seznamech ve volebních místnostech ověřili, zda nechtějí dát preferenční hlas někomu, kdo nekandiduje.

Pozor si také musíme dát na obálku, kterou budeme do hlasovací urny vhazovat. Bude-li špatná, jak vysvětlil Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu, bude lístek v ní neplatný:

" Může se stát, že volič do hlasovací schránky ve volební místnosti vhodí špatnou obálku, tedy nikoliv tu úřední, kterou dostane ve volební místnosti od volební komise. Může to klidně být tím, že se splete a vhodí tam takzvanou doručovací obálku, ve které dostal domů lístky od obecního úřadu. Takže by snad bylo nejlépe, kdyby si volič tuto obálku do volební místnosti vůbec nebral."

Jak v Ranním interview Radiožurnálu řekla Lucie Fišarová z volebního oddělení ministerstva vnitra, volební obálka musí obsahovat pouze jeden hlasovací lístek, jinak je hlasování neplatné: "Volič může do úřední obálky vložit pouze jeden hlasovací lístek a na tomto jednom hlasovacím lístku může udělit maximálně dva preferenční hlasy."

Celý rozhovor s Lucii Fišarovou si můžete poslechnout zde.

Volební místnosti se v Česku otevřou ve 14 hodin odpoledne a první volební den skončí dvě hodiny před půlnocí. Po noční přestávce budou volby pokračovat v sobotu od osmi do 14 hodin. Na výsledky hlasování si lidé budou muset počkat až do pondělka. Volební komisaři budou moct hlasy začít sčítat až v neděli večer, to se totiž uzavřou volební místnosti v posledních zemích Unie.

Přijďte volit, vyzval občany Unie předseda evropské komise José Barroso

Před volebním víkendem vyzval občany Unie k účasti v eurovolbách předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

"Musíte vybrat členy parlamentu, kteří odrážení vaše názory na to, jak řešit problémy, které před námi stojí. Co Evropa dělá, má totiž vliv na každého z vás, na váš každodenní život," řekl předseda Evropské komise v několika jazycích. Připomněl současně, že hlas každého voliče má svou váhu a občané Unie by toho měli využít.

V evropských volbách v Nizozemsku posílili své pozice pravicoví extremisté

Nizozemci a Britové už mají hlasování v evropských volbách za sebou. Z britské vlády odstoupil další ministr - šéf resortu práce a sociálních věcí James Purnell. Následně vyzval premiéra Gordona Browna k odchodu.

Všechny průzkumy ukazují na to, že vládní labouristé v evropských i souběžných místních volbách utrpěly těžkou porážku. V Británii tak pokračuje skandál kolem pochybných poslaneckých výdajů.

V Nizozemsku ukazují zpřesněné povolební odhady po hlasování o 25 nizozemských poslancích Evropského parlamentu na vzestup extrémní pravice v Nizozemsku. Volební účast je podle průzkumu agentury ANP mírně vyšší než před 5 lety. 40%.

Velkým vítězem voleb je podle nizozemské televize NOS extremistická Strana pro svobodu kontroverzního poslance národního parlamentu Geerta Wilderse. Největším poraženým je Strana práce, která je partnerem křesťanských demokratů premiéra Jana Petera Balkenendeho v dnešní koaliční vládě.

Křesťané získají podle povolebních odhadů nejvíce z 25 křesel vyhrazených pro Nizozemce v Evropském parlamentu - 5. Jen o jedno méně ale asi budou mít extremisté.

Nizozemsko se rozhodlo zveřejnit povolební odhady ihned, ačkoli ostatní státy s nimi počkají minimálně do nedělního večera.

Jste rozhodnuti volit do Evropského parlamentu? Hlasujte v naší anketě!

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Přečtěte si také:
Odhad v Nizozemsku: Wildersova protiimigrantská strana vstoupí do EP
Poslance Evropského parlamentu začali volit v Nizozemsku a ve Velké Británii
Volby do Evropského parlamentu se blíží - 1. část
K čemu jsou dobré stranické kluby v Evropském parlamentu?
Evropský parlament a nabývání nových pravomocí - 2. část
Podle Václava Klause jsou eurovolby zbytečné
Prezident Klaus kritizuje vyhrocenou předvolební kampaň
Proč je o eurovolby malý zájem?
Volby do Evropského parlamentu: Podle čeho se rozhodovat?

Pavel Novák, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme