Volby do Evropského parlamentu budou pokračovat v sobotu od osmé hodiny

V Česku se v pátek ve 22 hodin uzavřely volební místnosti, skončil první den voleb do Evropského parlamentu. Podle odhadů se za první volební den dostavila jen necelá pětina z více než osmi milionů oprávněných voličů. Volební právo budou moci lidé využít ještě v sobotu od osmi do čtrnácti hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby do Evropského parlamentu

volby do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

O přízeň voličů se v Česku uchází 32 politických stran, hnutí a uskupení. V sadě volebních lístků, která nám přišla domů, je jich ale 33. Ze seznamu politických stran, hnutí a uskupení pro volby do Evropského parlamentu totiž 1. června ubyla strana Spojení demokraté - Sdružení nezávislých. Přesto ji ale pod číslem 17 mezi hlasovacími lístky máme. Pokud bychom ale sedmnáctku do volební urny přece jen hodili, lístek je neplatný.

Změny jsou i v počtu kandidátů, těch je definitivně 708. Od počáteční registrace jich ubylo 23. Kromě 18 kandidátů už zmíněné strany tedy odstoupilo dalších pět z různých stran. Bude proto třeba, aby si voliči na seznamech ve volebních místnostech ověřili, zda nechtějí dát preferenční hlas někomu, kdo nekandiduje.

Volby pokračují v sobotu

Po noční přestávce budou volby pokračovat v sobotu od 8 do 14 hodin. Na výsledky hlasování si lidé budou muset počkat až do pondělka.

Exprezident Václav Havel vyzývá lidi, aby šli k evropským volbám. Podle něj vliv europarlamentu roste, a tak je potřeba jeho obsazení ovlivnit. Kritizoval ale předvolební kampaň, podle něj byla příliš negativní.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přišel hned ve čtrnáct hodin volit do základní školy v Jánského ulici v Praze Stodůlkách. Radiožurnálu řekl, že pro Čechy by měly být volby do Evropského parlamentu skoro stejně důležité jako do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Mirek Topolánek zas pro Radiožurnál za hlavní téma evropských voleb označil téma kompetence, jako schopnost působit v Evropském parlamentu, řídit armádu půl milardy lidí v rámci předsednictví i schopnost řešit problémy spojené s finanční krizí a ekonomickou recesí.

Přehrát

00:00 / 00:00

První hodiny europvoleb shrnuje V. Malá

Sčítání počká na nedělní večer

Volební komisaři budou moci hlasy začít sčítat až v neděli večer, to se totiž uzavřou volební místnosti v posledních zemích Unie.

Účast voličů v Eurovolbách odhadovali v pátek podvečer analytici vyšší než před pěti lety. Tehdy přišla k volebním urnám jen necelá třetina voličů, letos by jich mohlo být až 40 procent. Období před volbami ovšem poznamenala také relativně agresivní kampaň. Některé voliče ovlivnila, jiní jí nevěnovali pozornost. Večer však odhady hovořily o tom, že v pátek k urnám přišla necelá pětina voličů.

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Přečtěte si také:
V Česku dnes začínají volby do Evropského parlamentu

Milan Kopp, Lenka Jansová, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme