Obama neočekává vyřešení Guantánama v příštích měsících

"Průlom kolem umístění vězňů z Guantánama se nedá očekávat během příštích dvou, tří měsíců." V německých Drážďanech to po jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou řekl americký prezident Barack Obama. Ten uvedl, že po evropských partnerech nechce dalekosáhlé závazky v této otázce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B. Obama a A. Merkelová

B. Obama a A. Merkelová | Zdroj: ČTK

Obama zároveň označil za naprosto nepodložené informace o jeho údajném nepříliš vřelém vztahu s německou kancléřkou.

"Takže toho nechte. Všichni," vyzval Barack Obama za všeobecného veselí přítomné novináře k ukončení spekulací ohledně jeho údajně problematického vztahu s Angelou Merkelovou. Ta amerického hosta ujistila o podpoře politiky Washingtonu ve všech klíčových bezpečnostních otázkách. Merkelová řekla, že obě země intenzivně spolupracují i v otázce dalšího osudu vězňů z Guantánama.

"Přijali jsme na našem území i bývalého vězně Murata Kurnaze, tedy člověka s vazbami na Německo. Taky jsme řekli, že se na řešení tohoto problému budeme konstruktivně podílet," dodala šéfka spolkové vlády. Barack Obama neočekává, že by se průlom ohledně dalšího osudu lidí držených v kontroverzní věznici, podařilo dosáhnout v nejbližších měsících.

"Čeká nás delší proces posuzování jednotlivých případů. Velmi ale oceňuji otevřenost kancléřky Merkelové i dalších evropských států s námi v téhle záležitosti spolupracovat," zdůraznil Obama.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme