Írán opět výrazně pokročil v obohacování uranu

Írán už má více než 7200 odstředivek pro obohacování uranu, tedy asi o čtvrtinu více než v únoru. Tvrdí to poslední zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Teherán se tímto vývojem netají a tvrdí, že cílem je soběstačnost ve výrobě jaderného paliva. Spojené státy a Izrael ale tvrdí, že ve skutečnosti jde Íráncům o výrobu nukleární zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Ani poslední zpráva mezinárodního jaderného dozoru nepřináší žádné důkazy, že by se o to Íránci opravdu pokoušeli. Agentura OSN ale připomíná, že Teherán stále odmítá vysvětlit některé sporné věci. Američané například tvrdí, že jejich špionáž zaznamenala snahu o sestrojení nukleární hlavice. Teherán se ale hájí, že jde o podvrh.

Centrifugy už vyrobily více než 1300 kilogramů nízkoobohaceného uranu. Írán považuje vybudování vlastního palivového cyklu za věc národní prestiže. Prezident Mahmúd Ahmadínežád opakovaně prohlásil, že obohacování uranu se jeho země nevzdá ani pod tlakem mezinárodních sankcí.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme