Až do 14. hodiny můžeme vybírat své budoucí europoslance

Volební místnosti se ráno znovu otevřely a volby do Evropského parlamentu v Česku vstoupily do druhého, závěrečného dne. Své zástupce můžeme volit až do čtrnácté hodiny. Podle odhadů se za první volební den dostavila jen necelá pětina z více než osmi milionů oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby do Evropského parlamentu 2009

volby do Evropského parlamentu 2009 | Foto: Tomáš Adamec

Volební místnosti jsou v celé České republice otevřené od osmé hodiny ranní, uzavřou se tradičně ve dvě hodiny odpoledne. Volit může každý, komu bylo nejpozději dnes 18 let. Voliči se musí prokázat platným občanským průkazem, případně pasem.

Češi v historicky druhých evropských volbách rozhodují o tom, kdo usedne do 22 europoslaneckých křesel. To je o dvě méně než minule. Důvodem je to, že od posledních voleb se Unie rozrostla o Rumunsko a Bulharsko, a tím pádem se počet křesel musel přepočítat. O přízeň voličů se u nás uchází 32 politických stran, hnutí a uskupení.

Do Evropského parlamentu dnes dopoledne volil i prezident Václav Klaus. Měl ale podle svých slov problém s tím, pro koho se letos rozhodne. Nakonec vhodil do volební urny lístek, ale hlas konkrétnímu kandidátovi nedal.

Na předvolební kampani se mu nelíbilo, že politici využívali domácí témata, která ale v evropské politice nehrají příliš velkou roli. "Smutná je jedna jediná věc. V těch volbách většina politických stran hrála domácí politickou kartu, zatímco jsou to volby o něčem úplně jiném. Já jsem viděl jen malinko stran, které se snažily diskutovat o tom, jak má vypadat budoucí evropské uspořádání. A o tom ty volby vlastně jsou," prohlásil prezident.

Kromě českých voličů dnes vybírají či budou vybírat své zástupce do Evropského parlamentu také na Slovensku, Kypru, na Maltě, v Itálii a v Lotyšsku.

Na rozdíl od jiných voleb se ale komisaři ke sčítání hlasů sejdou až zítra večer poté, co skončí hlasování ve všech zemích Unie. Od Českého statistického úřadu se tedy dnes nedozvíme ani dílčí odhady. Jeho místopředseda Stanislav Drápal v Ranním Interview Radiožurnálu řekl, že zveřejní až přesné a definitivní výsledky.

"Pokud se týká našeho úřadu, tak my žádné průběžné průzkumy neprovádíme. Takže skutečně naše údaje budou přesné, ale musíme si počkat, až je budeme dostávat jako výsledky z okrskových volebních komisí, to znamená po 22. hodině v neděli večer."

Český rozhlas 1 - Radiožurnál nabídne posluchačům v neděli 7. června Volební studio. Od 22 hodin bude tým reportérů přinášet aktuální informace o sčítání hlasů, které dají voliči v zemích evropské sedmadvacítky zástupcům politických stran a hnutí ve volbách do Evropského parlamentu.

Volební speciál bude moderovat Jan Bumba, spolu s ním budou ve studiu výsledky voleb komentovat Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů a Erik Tabery z týdeníku Respekt.

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Související příspěvky:
Volby do Evropského parlamentu budou pokračovat v sobotu od osmé hodiny
V Česku dnes začínají volby do Evropského parlamentu

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme