Evropská komise prošetří zveřejnění odhadů výsledků eurovoleb v Nizozemsku

Zveřejnění odhadů výsledků hlasování v evropských volbách v Nizozemsku mohlo být protiprávní. Evropská komise prošetří, jestli Nizozemsko zveřejněním informací o výsledku voleb dříve, než v neděli po 22.hodině, neporušilo unijní pravidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurovolby v nizozemském Eindhovenu

Eurovolby v nizozemském Eindhovenu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise bude od Nizozemska žádat vysvětlení, co se vlastně krátce po uzavření volebních místností v této zemi zveřejnilo. Na základě těchto informací ověří, jestli došlo k porušení komunitárního práva. Prohlásil to mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj Tardio.

Nizozemsko zveřejnilo neoficiální odhady výsledků voleb. Unijní pravidla pro volby do Evropského parlamentu z roku 1976 říkají, že jakékoli výsledky je možné oznamovat až po skončení voleb ve všech členských zemích - tehdy ještě Evropských společenství. Nizozemci se ale brání, že jejich zákony přikazují podat informace o výsledcích jakýchkoli voleb co nejdříve.

Zveřejnit odhady výsledků voleb ještě před koncem hlasování v posledních členských zemích má v úmyslu hned několik států. Například Rakousko, Finsko nebo Malta slibují dokonce zveřejnění průběžných výsledků.

Přečtěte si také:
Odhad v Nizozemsku: Wildersova protiimigrantská strana vstoupí do EP

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme