V Bulharsku byl zatčen muž za skupování hlasů romských voličů

Ve městě Blagojevgrad na jihozápadě Bulharska zatkli muže, který během voleb do Evropského parlamentu kupoval hlasy romských voličů. Hrozí mu soud, ale podle policie jej bude muset propustit. V Bulharsku probíhá velká kampaň médií a politiků proti obchodu s hlasy voličů, ale případné tresty zřejmě nemají reálnou oporu v zákoně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hlasovací lístky (ilustr. foto)

hlasovací lístky (ilustr. foto) | Foto: Marián Vojtek

Muž kupoval hlasy bulharských Romů v Blagojevgradu. Za jeden hlas nabízel 15 leva, tedy přes stopadesát korun. "Běžná" cena je pětkrát až šestkrát vyšší. Přestože zadržený strávil noc ve vazbě, policie jej zřejmě bude muset pustit na svobodu, protože nemá pro další vazbu oporu v zákoně.

Právě nejhůře sociálně postavení bulharští Romové a Turci jsou podle bulharských nevládních organizací nejčastějším cílem nákupčích. Podle průzkumů veřejného mínění je přibližně šest procent Bulharů ochotno svůj hlas prodat a dalších více než 20 procent lidí není proti.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme