Voliči v Česku vybrali své nové europoslance

Šance ovlivnit obsazení dvaadvaceti českých křesel v Evropském parlamentu skončila. Volební místnosti se ve 14 hodin uzavřely. Komise se do nich vrátí v neděli večer, kdy začne sčítání. Výsledky bychom měli znát v noci na pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Tomáš Adamec

Volební místnosti se v Česku ve 14 hodin definitivně uzavřely. Do Evropského parlamentu jsme volili podruhé v historii České republiky. Nových českých europoslanců bude 22 z celkového počtu 736. Voliči rozhodli nejen o tom, kdo se bude v příštích pěti letech podílet na směřování Evropské unie, ale i a na tvorbě norem evropského, a tím i českého práva.

O přízeň voličů se v Česku ucházelo 32 politických stran, hnutí a uskupení, když ze seznamu politických stran, hnutí a uskupení pro volby do Evropského parlamentu 1. června ubyla strana Spojení demokraté - Sdružení nezávislých.

Klid a nízký zájem

Klidné bez většího zájmu voličů - tak hodnotí v pořadí druhé volby do Evropského parlamentu policie i volební komise. Podle předběžných odhadů si k urnám udělala cestu čtvrtina z více než osmi milionů oprávněných voličů. Důvody měly různé.

Zatím se ale lidé budou moci dozvědět jen odhady výsledků nebo poslední předvolební průzkumy. Skutečné výsledky začnou totiž volební komisaři sčítat až zítra po 22. hodině, kdy skončí čtyřdenní volby v celé Unii.

Od Českého statistického úřadu se tedy dnes nedozvíme ani dílčí odhady. Jeho místopředseda Stanislav Drápal v Ranním interview Radiožurnálu řekl, že zveřejní až přesné a definitivní výsledky. "Pokud se týká našeho úřadu, tak my žádné průběžné průzkumy neprovádíme. Takže skutečně naše údaje budou přesné, ale musíme si počkat, až je budeme dostávat jako výsledky z okrskových volebních komisí, to znamená po 22. hodině v neděli večer."

Evropu čeká rušná noc na pondělí

Český rozhlas 1 - Radiožurnál nabídne posluchačům v neděli 7. června Volební studio. Od 22 hodin bude tým reportérů přinášet aktuální informace o sčítání hlasů, které dají voliči v zemích evropské sedmadvacítky zástupcům politických stran a hnutí ve volbách do Evropského parlamentu.

Volby do Evropského parlamentu v sobotu byly také v Lotyšsku, na Kypru, Maltě, v Itálii, ale i u našich východních sousedů. Občané Slovenska zřejmě opět útočí na volební rekord v neúčasti. Vyplývá to ze slov členů volebních komisí, kteří účast označovali jako žalostnou. Přitom už před pěti lety odevzdalo svůj hlas pouhých 17 procent voličů, tedy nejméně v celé Evropské unii.

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci od nedělního večera on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Související příspěvky:
Až do 14. hodiny můžeme vybírat své budoucí europoslance
Volby do Evropského parlamentu budou pokračovat v sobotu od osmé hodiny
V Česku dnes začínají volby do Evropského parlamentu

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme