Zástupce do Evropského parlamentu si dnes volí 19 zemí Unie

Volby poslanců Evropského parlamentu jdou dnes do finále. Své zástupce do jediné přímo volené evropské instituce vybírají občané 19 členských zemí Evropské unie. V některých státech sedmadvacítky už znají předběžné výsledky hlasování. Na Slovensku podle neoficiálních údajů nejvíc křesel získala pravděpodobně strana Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica. V Irsku podle prvních odhadů nejlépe uspěla středopravá opoziční strana Fine Gael, které je připisováno 30 procent hlasů. Vládní republikáni mají o sedm procent méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby do Evropského parlamentu

volby do Evropského parlamentu | Zdroj: ČTK

K volebním urnám dnes zamíří například Belgičané. Jejich účast v hlasování se očekává více než devadesátiprocentní. Je to ale způsobeno tím, že v Belgii - podobně jako v Lucembursku nebo Řecku - je účast ve volbách povinná.

Belgickým voličům sice hrozí za neúčast ve volbách pokuta až 50 eur, ale místní úřady ji často nevymáhají. V letošních eurovolbách se ale bude počet hlasujících odvíjet od voleb do regionálních parlamentů. Kampaň před těmito volbami zastínila propagaci hlasování o poslancích Evropského parlamentu, který má v belgické metropoli jedno se svých sídel.

Předvolební kampaň provázely rozepře o možnost volit ve dvojjazyčných okresech jak frankofonní, tak vlámské kandidáty. Boje o křesla v evropském i regionálních parlamentech také poznamenaly skandály sociálních demokratů. V jednom případě se ukázalo, že si ministr valonské vlády bokem vydělával měsíčně 13 tisíc eur. Další vysoce postavený sociální demokrat byl dokonce obviněn z šíření dětské pornografie.

Zástupce do Evropského parlamentu dnes vybírají i v sousedním Německu. Tamní politici volby sledují s enormním zájmem. Výsledek hlasování by totiž mohl leccos napovědět o poměru sil před podzimními volbami do Spolkového sněmu. Volební účast by ale podle expertů mohla být rekordně nízká.

Podle institutu Emnid věděl začátkem května jen každý pátý Němec, že se eurovolby vůbec konají. Jiný průzkum pak ukázal, že se 67 procent obyvatel Spolkové republiky o dnešní hlasování nezajímá. Účast by mohla být o něco vyšší v sedmi spolkových zemích, které na dnešek vypsaly současně volby komunální.

Předvolební kampaň se vyznačovala skoro úplnou absencí evropských témat a obě hlavní strany, tedy CDU a SPD, ji postavily na svých politických lídrech, tedy Angele Merkelové a Franku-Walteru Steinmeierovi.

Další ze zemí, jejíž voliči se při volbách do Evropského parlamentu do volebních místností vydají až dnes, je Švédsko. Hlavními favority jsou podle průzkumů dvě největší strany - momentálně opoziční sociální demokracie a Umírněná koaliční strana, která právě vede čtyřčlennou vládní koalici pravého středu.

Zájem o výběr poslanců do Evropského parlamentu ve Švédsku sice není takový, jako zájem při domácích volbách, ale na druhé straně by mohl být vyšší než při minulých hlasováních tohoto typu, zčásti i díky tomu, že "země tří korunek" již za necelé čtyři týdny převezme po České republice předsednictví v Evropské unii.

Spurtu předvolební kampaně v minulých dnech dominovala zpráva o tom, že bývalý člen skupiny ABBA Benny Andersson věnoval v přepočtu dva a půl milionu korun na reklamu straně švédských feministek. I přes tuto mediálně vděčnou informaci však šance strany jménem Feministická iniciativa zůstávají zanedbatelné.

Také voliči v Bulharsku dnes mají možnost vybrat si svých 17 europoslanců. Očekává se daleko větší volební účast než před dvěma roky. Souboj svedou především vládní levicová Bulharská socialistická strana a středová Občané za evropský rozvoj Bulharska. O výsledku rozhodne právě volební účast. Čím méně voličů by přišlo, tím větší šanci by měli socialisté, protože jejich příznivci jsou nejdisciplinovanější.

Vysoká účast voličů se očekává v Maďarsku. Průzkumy naznačují, že vládní socialisté utrpí krutou porážku. Nezájem voličů, málo zahraničních témat a vnitropolitické šarvátky - tak vypadají volby do Evropského parlamentu v Polsku, které podle odhadů přitáhnou jen asi dvacet procent polských voličů. Dnes volí i Francouzi. Podle tamních průzkumů se největší podpoře těší kandidáti vládnoucího Svazu pro lidové hnutí, opoziční socialisté jsou druzí se šestiprocentní ztrátou.

Volby v posledních zemích Unie skončí ve 22 hodin, teprve pak se začnou zveřejňovat první výsledky. Političtí analytici předpovídají, že v novém EP získají víc křesel než dosud populistické a euroskeptické formace na úkor tradičních stran.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál dnes večer nabídne posluchačům Volební studio. Od 22 hodin bude tým reportérů přinášet aktuální informace o sčítání hlasů, které dají voliči v zemích evropské sedmadvacítky zástupcům politických stran a hnutí ve volbách do Evropského parlamentu.

Volební speciál bude moderovat Jan Bumba, spolu s ním budou ve studiu výsledky voleb komentovat Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů a Erik Tabery z týdeníku Respekt.

Mnoho informací, článků a audiozáznamů k volbám do Evropského parlamentu naleznete na našem speciálním webu. Jeho prostřednictvím také budete moci od nedělního večera on-line sledovat zpracování volebních výsledků.

Pavel Novák, Jiří Hošek, Jaromír Janev, Marika Táborská, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme