Vláda Jana Fischera získala důvěru Poslanecké sněmovny

Poslanci hlasovali o důvěře vládě premiéra Jana Fischera. Kabinet podle očekávání získal potřebnou nadpoloviční většinu. Pro návrh hlasovalo 156, proti byl 1 a zdrželo se 37 zákomodárců. Před tím nový premiér poslancům představil priority svého kabinetu, mimo jiné sestavení úsporného rozpočtu nebo boj s extremismem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

Fischerův kabinet, jehož členy nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených, má zemi řídit do podzimních předčasných voleb. Jan Fischer považuje mandát, který získal od sněmovny za silný. Vysokou důvěru považuje za zavazující: "Vláda udělá všechno pro to, aby svým úkolům dostála a do předčasných voleb v polovině října letošního roku odvedla skutečně poctivou, dobrou, slušnou, efektivní práci."

Důvěru vládě vyjádřili zástupci ODS, ČSSD a Strany zelených spolu s některými nezařazenými poslanci a pěti lidovci. Proti vládě hlasoval pouze bývalý sociální demokrat Miloš Melčák. Komunisté, zbývající lidovci a nezařazení poslanci se hlasování zdrželi stejně jako poslanec ODS František Laudát.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček k hlasování vybral nejpozdější možný termín. Dnes je to totiž ústavou předepsaných 30 dnů od data, kdy byla úřednická vláda jmenována. Termín vybral Vlček i s ohledem na volby do Evropského parlamentu. Nechtěl totiž, aby se hlasování stalo součástí předvolební kampaně.

K získání důvěry je nutný souhlas nadpoloviční většiny přítomných zákonodárců.

Přečtěte si také:
Vládu Jana Fischera čeká hlasování o důvěře
Podpora Fischerově vládě
Lidovci nebudou v neděli hlasovat proti vládě Jana Fischera
Fischer proti krizi
Svoboda v Radiožurnálu: S podporou lidovců zřejmě nemůže nová vláda počítat Vláda projedná výdaje státu v příštích letech, ministerstva budou muset šetřit Program vlády i přes výhrady zřejmě ODS a ČSSD podpoří O důvěře vládě v neděli V neděli 7. června poslanci rozhodnou o důvěře Fischerově vládě Fischerova vláda schválila programové prohlášení, jaké ale je?

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme