Kalousek ve čtvrtek představí svou novou stranu TOP 09

Novou stranu TOP 09 představí její zakladatel Miroslav Kalousek ve čtvrtek. Bývalý předseda KDU-ČSL tuto stranu opouští, svůj odchod spolu s ním už oznámili poslanci Jan Husák a Ladislav Šustr. Kalousek do svého nového týmu získal i hlavního volebního manažera KDU-ČSL Jaroslava Poláčka. Ten povede podzimní předvolební kampaň nového politického subjektu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: ČRo

Nová strana začne oficiálně fungovat ve čtvrtek, kdy Kalousek zveřejní směřování a priority strany: "Tento týden budeme na tiskové konferenci prezentovat stanovy i programová východiska a principy." Kromě regionálních politiků se o nový politický subjekt zajímá i několik senátorů KDU-ČSL.

První členy by TOP 09 mohla přijmout koncem tohoto týdne. "My teprve zveřejníme formulář přihlášky a potom bude možné se do strany závazně hlásit. Zatím pouze evidujeme telefonické a mailové projevy sympatií a zájem o vstup do nového subjektu. Registrace přihlášek zatím neprobíhá," uvedl Kalousek.

Zájem o vstup do strany už projevila například lidovecká senátorka Ludmila Mullerová. O vstupu do TOP 09 přemýšlí a rozhodnout se chce v nejbližších dnech. K tomu, jestli v Senátu vznikne i klub senátorů TOP 09 se ale zatím vyjadřovat nechtěla.

"Já si myslím, že pokud bychom se ubírali jinou cestou, než je současná KDU-ČSL, tak to ještě nemusí znamenat, že bychom rozbíjeli stávající sestavu klubu. Počkejme na vývoj příštích dnů, jak se ke všemu bude stavět stávající vedení klubu."

O vstupu do Kalouskovi strany přemýšlí i senátor za KDU-ČSL Adolf Jílek. Ten potřebuje ale na rozmyšlení více času: "Předpokládám, že prázdniny letos budou hodně předvolební a hodně pracovní, takže se mnoho věcí ukáže."

Přečtěte si také:
KDU-ČSL opouštějí konzervativní členové
Exministr financí Miroslav Kalousek oznámil odchod z KDU-ČSL
Proč chce být Kalousek TOP
Exministr financí Kalousek vážně uvažuje o založení nové strany TOP 09
EXKLUZIVNĚ: Název nové Kalouskovy strany: TOP 09
Kalousek pro Rádio Česko: V KDU-ČSL se už nijak angažovat nebudu

Václava Marešová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme