Vítězem libanonských voleb se stal prozápadní tábor, Hizballáh přiznal porážku

Prozápadní tábor bude mít v libanonském parlamentu 71 poslanců. Politické síly, které se orientují na Sýrii a Írán, získaly 57 mandátů. Takové jsou oficiální výsledky včerejších voleb. Mezi západními diplomaty panovaly obavy z výrazného úspěchu ozbrojeného protiizraelského hnutí Hizballáh. Ty se ale nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příznivci prozápadní politiky slaví

příznivci prozápadní politiky slaví | Zdroj: ČTK

Samotný šíitský Hizballáh šel do voleb pouze s 11 kandidáty, celá protizápadní koalice ale zahrnuje také další strany včetně části křesťanů. Vítězství tohoto bloku by podle některých pozorovatelů znovu vyhrotilo situaci v zemi, která se loni ocitla na pokraji občanské války.

I včerejší volby ale ukázaly, že Libanonci jsou rozděleni na dvě poloviny. Řešením tak nejspíš opět bude pokus o sestavení vlády národní jednoty, která by zahrnovala oba tábory.

Volební účast dosáhla 54 procent, což je na libanonské poměry rekordně vysoké číslo za poslední léta. Statisíce občanů čtyřmilionové země totiž žijí v zahraničí.

Související příspěvky:
Bývalého libanonského premiéra Harírího prý zavraždilo hnutí Hizballáh
Británie zvažuje obnovení kontaktů s libanonským Hizballáhem
Vůdce libanonského hnutí Hizballáh prý přežil atentát
Výměna zajatců mezi Izraelem a Hizballáhem
Libanon má novou vládu národní jednoty i s ministry Hizballáhu

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme