Lidovci zažívají zemětřesení - stranu opouštějí další výrazní politici

Hned několik odchodů svých členů dnes zažila KDU-ČSL. Ráno oznámili vystoupení ze strany Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová a Pavel Severa. Odpoledne se ke stejnému kroku rozhodla senátorka Ludmila Müllerová. Řady KDU-ČSL tak opouštějí další nespokojenci. Následují tak poslance Jana Husáka a Ladislava Šustra, kteří se podobně rozhodli už v neděli. Všichni jako důvod uvádějí nesouhlas se směřováním nového stranického vedení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Severa

Pavel Severa | Foto: Marián Vojtek

Po Miroslavu Kalouskovi opouští KDU-ČSL další výrazná osobnost - odchod ze strany ohlásila poslankyně a někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová. Podle svých slov se chce podílet na projektu Kalouskovy nové politické strany. "Strana (KDU-ČSL, pozn. red.) se na svém sjezdu rozhodla k výraznému posunu vlevo, přičemž reprezentanti ostatních názorových proudů jsou vyloučeni z jakéhokoliv podílu na vedení strany," zdůvodnila svúj krok Parkanová.

Odchází i dosavadní šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa, Radiožurnálu své rozhodnutí potvrdil takto: "My jsme měli ráno rozhovor s panem předsedou strany Svobodou, bylo jasné, že se politicky silně rozcházíme. Nechci, aby strana šla doleva, jeho názor je jiný, já se s tím nemohu ztotožnit, a proto jsem řekl, že tyto kroky nemohu podporovat a bude korektní, když odejdu a nechám prostor, aby svou politiku mohli uskutečňovat a aby nebyl pocit, že jim to kazím." Do čela poslaneckého klubu se postavil šéf lidovců Cyril Svoboda.

Nedávno zvoleného předsedu KDU-ČSL odchod těchto poslanců nepřekvapil. "Mrzí mě každý odchod, ale neberu to jako tragédii. Tito lidé, kteří oznámili odchod, se takto rozhodli dávno," řekl Svoboda.

To, jestli se Pavel Severa přidá k nové straně TOP 09, kterou hodlá založit Miroslav Kalousek, ještě neví. Prý si musí vše ještě důkladně promyslet. Tuto možnost ale nevyloučil.

Nová strana začne oficiálně fungovat ve čtvrtek, kdy Kalousek zveřejní směřování a priority strany: "Tento týden budeme na tiskové konferenci prezentovat stanovy i programová východiska a principy." Kromě regionálních politiků se o nový politický subjekt zajímá i několik senátorů KDU-ČSL.

První členy by TOP 09 mohla přijmout koncem tohoto týdne. "My teprve zveřejníme formulář přihlášky a potom bude možné se do strany závazně hlásit. Zatím pouze evidujeme telefonické a mailové projevy sympatií a zájem o vstup do nového subjektu. Registrace přihlášek zatím neprobíhá," uvedl Kalousek.

Přečtěte si také:
KDU-ČSL opouštějí konzervativní členové
Exministr financí Miroslav Kalousek oznámil odchod z KDU-ČSL
Proč chce být Kalousek TOP
Exministr financí Kalousek vážně uvažuje o založení nové strany TOP 09
EXKLUZIVNĚ: Název nové Kalouskovy strany: TOP 09
Kalousek pro Rádio Česko: V KDU-ČSL se už nijak angažovat nebudu

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme