Čeští agrárníci chystají protesty kvůli nízkým výkupním cenám mléka

Čeští zemědělci hrozí protesty kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Obávají se, že budou muset svá stáda zlikvidovat, protože se jejich chov přestane vyplácet. Ve srovnání s minulým rokem chovatelé od mlékáren každý měsíc dostávají celkem asi o půl miliardy korun méně. Čeští farmáři se chtějí také zúčastnit celoevropské demonstrace k řešení krize s mlékem 22. června v Lucemburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Čeští zemědělci by dnes měli oznámit s jakými požadavky na celoevropskou demonstraci pojedou. Chtějí především okamžité zavedení minimálních výkupních cen mléka. Jak v Ranním interview Radiožurnálu řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, minimální výkupní cena mléka za litr by měla být alespoň 7 korun.

"Měla by být taková, aby se pád dojného skotu zachránil. Měla by to být určitá záchytná síť. Tak, jako je třeba u cukrové řepy či bramborového škrobu, které jsou také kvótovány. A mléko je také kvótováno, čili tato cena by tam měla být," řekl Veleba. Kdyby podle něj byla minimální výkupní cena 7 korun, tak není vůbec důvod k tomu, aby se spotřebitelská cena zdražila.

"My jsme loni touto dobou prodávali mléko za 9 korun, jogurty a spotřebitelské mléko konzumní stálo určitou cenu. Teď prodáváme asi o tři koruny padesát, o tři koruny třicet méně. A podívejte se o kolik klesla cena jogurtů, o kolik klesla cena sýrů, o kolik klesla cena spotřebitelského mléka. Zůstalo to v podstatě stejné," uvedl Jan Veleba v Ranním interview Radiožurnálu

Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Jiný názor na řešení situace ale má například agrární analytik Petr Havel, který je spíše proti zavedení minima: "Myslím, že zavedení minimálních cen mléka je ve své podstatě proti zájmům zemědělců. Protože to by v praxi znamenalo, že by mléko zdražilo. A Evropská unie je již dneska nekonkurence schopná na světových trzích s mlékem a export svých přebytků musí dotovat. Pokud by se ta cena ještě zvýšila, tak by to samozřejmě bylo ještě obtížnější."

Podle Havla by řešením spíše bylo, pokud by Evropská unie zrušila systém regulace trhu s mlékem prostřednictvím kvót dřív než v roce 2015: "Pokud si sečteme objemy takzvaných národních kvót, to znamená možnosti, které mají jednotlivé země k výrobě mléka, tak zjistíme, že celkový součet objemu je vyšší než je spotřeba v Evropě. A jsou tady dvě možnosti - buď bude dělat Evropa mléko levněji a může své přebytky prodat na světových trzích, anebo musí snížit svoji produkci mléka."

Zemědělci nyní měsíčně ztrácejí statisíce korun a mnozí už začali vybíjet stáda. Podle hlavního agronoma zemědělského družstva Velký Beranov na Jihlavsku Josefa Zimoly je ale likvidace stáda to poslední, co hospodář udělá:

"To je nevratný proces. Jak ty krávy vybijete, tak už je zpátky nemáte. Anebo to bude trvat šest nebo sedm let. A tady na Vysočině je to vlastně všechno na tom dobytku závislé. Řešení je to, aby se vláda začala starat nejenom o svoje politické čachry, ale aby uznala, že my něco potřebujeme. My nepotřebujeme, když máme náklady 8 korun na litr mléka, abychom za něj dostávali 10 korun. To musí uznat každý, že když na tom mám náklad 8 korun, tak za to nemůžu brát šest."

Přečtěte si také:
Farmáři upozornili v Berlíně i Bruselu na svou svízelnou situaci
Zemědělci protestovali proti propadu výkupních cen mléka
Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají
Tisíce zemědělců protestovaly v Praze proti dotační politice Evropské unie
Evropská unie se odhodlala k radikální reformě zemědělské politiky

Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme