José Barroso bude znovu kandidovat na post předsedy Evropské komise

Premiér Jan Fischer po setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem oznámil jeho kandidaturu na další pětileté funkční období. Fischer nabídl tento post jeho dosavadnímu šéfovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Barroso

Předseda Evropské komise José Barroso | Foto: Úřad vlády ČR

José Barroso se postavil k nabídce kladně a poděkoval českému premiérovi za důvěru. České předsednictví se zavázalo už loni v prosinci zahájit vyjednávání o novém předsedovi Evropské komise ihned po volbách do Evropského parlamentu.

Fischer teď zahájí konzultace s členskými státy, jestli Barossa podpoří na post předsedy Evropské komise. Odlétá o tom jednat do Berlína s kancléřskou Merkelovou. Rozhodujícími zeměmi bez jejichž podpory se neobejde žádný předseda komise jsou právě Německo a Francie.

Pokud José Barosso dostane hlas většiny zemí, rozhodne se definitivně znovu ucházet o post šéfa Evropské komise. Návrh Rady Evropské unie by mohli noví europoslanci schválit už 14. července na svém prvním zasedání ve Štrasburku.

Přečtěte si také:
Šéf Evropské komise navštívil Varšavu
Barroso očekává prudké zvýšení nezaměstnanosti v EU
Barroso pochválil ČR za start předsednictví
Barroso je připraven zůstat ve funkci do konce roku

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme