Americký prezident chce do dvou let dosáhnout míru na Blízkém východě

Spojené státy chtějí do dvou let dosáhnout míru na Blízkém východě. Takový plán předložil americký prezident Barack Obama Egyptu a Izraeli. Informuje o tom dnešní arabský tisk. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prý dostal šest týdnů na odpověď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Podle deníku Asharq Alawsat Obama plán minulý týden představil v Káhiře. V zásadě z něj vyplývá, že do roku 2011 by měla být hotová i dohoda o vzniku Palestinského státu, který Izrael zatím navenek odmítá. Káhira ale vidí problém i na Palestinské straně, a to hluboký rozkol mezi hnutím Fatah a Hamas. Proto chtějí Egypťané v první řadě odstranit tuto překážku.

V Izraeli ale panuje skepse k samotnému Obamovi. Dnešní tisk cituje nejmenované poradce, podle kterých izraelský premiér Netanjahu podezírá amerického prezidenta ze snahy vyvolat roztržku mezi Washingtonem a jeruzalémskou vládou. Obama si tak chce prý naklonit arabský svět.

Přečtěte si také:
Obama vyzval EU k větší mezinárodní aktivitě
Obamův projev k muslimům vzbudil v USA chválu i kritiku
Obama podal ruku muslimům
Nová válka mezi Hamasem a Fatahem
Obama vyzval muslimy k míru

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme