Policisté při razii zadrželi 10 přívrženců extrémní pravice

V několika českých městech policisté zasáhli proti přívržencům krajní pravice - celkem deset jich zadrželi. Na několika místech republiky od rána policisté prohledávali byty a auta lidí napojených na radikální pravicové skupiny. V obchodě v pražských Vysočanech zabavili například hudební nosiče a aparaturu. Razie souvisí s koncerty, které extremisté pořádali od dubna loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie přiváží jednoho ze zadržených

Policie přiváží jednoho ze zadržených | Zdroj: ČTK

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták Radiožurnálu řekl, že bližší informace a obvinění policisté zveřejní až koncem týdne. "Mohu sdělit, že realizace, která probíhá, je vyústěním několikaměsíční práce detektivů našeho útvaru v oblasti extrémistické scény v České republice. V rámci této realizace bylo na různých místech České republiky zadrženo celkem 10 osob."

"Probíhá přípravné řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. V současné době jsou prováděny nezbytné úkony vyplývající z momentální procesní situace a až do jejich skončení nebudeme po dohodě se státním zástupcem sdělovat k případu žádné bližší informace," dodal mluvčí ÚOOZ Hanták.

Policisté se zaměřili především na organizátory rasistických koncertů a členy hudebních skupin šířících rasovou nenávist. Nikoho zatím neobvinili. Podle advokátky Kláry Slámové, která některé zadržené zastupuje, byly policejní prohlídky nevhodné. Policisté údajně dotyčným nesdělili, čím se konkrétně měli provinit.

"Do současné doby vůbec nevědí, z jakého důvodu byly konány domovní prohlídky, z jakého důvodu jsou zadrženi. Protože vlastně nikdo nesdělil, co konkrétně trestně relevantního měli udělat. Hovořilo se tam pouze obecně o nějakých koncertech. Ale co se na těch koncertech mělo dít, co tam mělo být údajně závadného... Navíc dokonce někteří policisté vůbec nevěděli, o co se má jednat, pouze tlumočili paragrafy," řekla vpodvečer Radiožurnálu advokátka.

Policejní prezident Oldřich Martinů tvrdí, že státní zástupci i policisté postupovali přesně podle zákona. Proti policejnímu zásahu v centru Prahy večer protestovalo několik desítek pravicových radikálů.

Přečtěte si také:
Nástup neonacismu
Nenávistná nákaza
Pavel Kopecký: Ohebný extremismus
Rostoucímu extremismu chce odstupující vláda předcházet, větší bude i represe
Odstupující vláda přijala koncepci boje proti extremismu
Narůstající extremismus pravicových radikálů

Marika Táborská, Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme