Poslanci by měli řešit nová volební pravidla

Podle jakého systému se bude volit v předčasných volbách na podzim? O tom by dnes měli rozhodovat poslanci. Mají posoudit vládní novelu, která má změnit systém rozdělování mandátů při sněmovních volbách. Sněmovna má na programu také novelu exekučního řádu, či tzv. protikuřácký zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Víc mandátů pro vítěze voleb. Tak by se dala shrnout ta nejpodstatnější změna, kterou by nový volební zákon přinesl. Měla by zabránit tomu, aby nové volby nedopadly podobně jako v roce 2006, tedy v podstatě nerozhodně volebním patem.

Novelu připravila ještě koaliční vláda v čele s Občanskou demokratickou stranou. Podle předlohy by novela měla začít platit až příští rok. Když ji ale zákonodárci rychle schválí, mohla by se použít už na podzim.

Nechybějí ohlasy, že na novém zákoně by prodělaly malé strany. Možná proto s navrženými změnami nesouhlasili křesťanští demokraté. Nechtěli, aby vítěz voleb mohl získat až 20 mandátů navíc, bonus by se měl podle nich pohybovat mezi dvěma až pěti mandáty.

S bonusem pro vítěze voleb nesouhlasí ani sociální demokraté a komunisté. Nemají zájem na tom, aby se volební systém změnil. Teď by pravděpodobně ve sněmovně získali pohodlnou většinu. Projednávání novely zablokovali už v březnu, teď jim ale hlasy scházely.

Poslanci budou mít dnes na programu novelu exekučního řádu

Přiměřenost. To by měla být základní vlastnost novely exekučního řádu, kterou dnes bude projednávat poslanecká sněmovna. Norma by totiž měla mimo jiné zajistit, aby se kvůli drobnému dluhu už nemohlo stát, že exekutor obstaví dlužníkovi celý majetek. Novela se ale dotkne i samotných exekutorů. Zpřísní pravidla a zpřesní podmínky jejich kárného řízení.

Na novele exekučního řádu pracovali poslanci jak bývalé koalice, tak opozice. Sociální demokrat Jeroným Tejc jí proto ve sněmovně dává velkou šanci na úspěch:

"My jsme některá sporná ustanovení tohoto zákona, která neměla politickou podporu, vyřadili a shodli jsme se na tom, že je potřeba zabezpečit do budoucna přiměřenost exekucí. A zejména zamezit tomu, aby se ty nekřiklavější případy, kdy měl někdo zablokován obrovský majetek pro tisícikorunový dluh, přestože exekutor měl peníze téměř na účtu, již neopakovaly. A proto chceme tuto novelu podpořit."

Také podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové jde v novele exekučního řádu především o její přiměřenost. "Současně ta novela zavádí i lhůty pro exekutory Takže je to vlastně zpřísnění podmínek pro exekutory," dodala ministryně.

Program dnešního dne sněmovny obsahuje také tzv. protikuřácký zákon

Kde všude se nebude smět v budoucnu kouřit. O tom by dnes měli definitivně rozhodnout poslanci. Na stole totiž budou mít tzv. protikuřácký zákon, který mimo jiné řeší i kouření v restauracích.

Podle občanského demokrata Borise Šťastného se bude rozhodovat hlavně o tom, zda se kouření v restauracích zakáže úplně nebo si bude moci restauratér vybrat, jestli jeho restaurace bude kuřácká nebo nekuřácká. Současně potom dodal, kde jinde by se ještě nemělo podle zákona kouřit:

"Do budoucna budou v České republice nekuřácká všechna zařízení, která jsou veřejně přístupná. To znamená například budovy státních úřadů a institucí, společné prostory bank či pojišťoven, dopravní prostředky, nástupiště spojené s hromadnou dopravou a tak dále. Co se týče restaurací, jsou ještě ve hře tři pozměňující návrhy - od úplného zákazu kouření v restauracích, který navrhuji já, až po měkčí modely."

Poslankyně ČSSD Gabriela Kalábková by byla pro variantu, kdy by dostal majitel restaurace na výběr, zda bude jeho podnik kuřácký nebo nekuřácký:

"Vím, že bojovat proti kouření je nutné. Ale striktně někomu něco zakazovat - to se obávám, že nikdy k ničemu nevedlo. A nakonec víme, že se rušil prodej krabiček po deseti či prodej kusových cigaret, aby mladiství a děti neměli k tabákovým výrobkům přístup, a oni stejně kouří v čím dál tím větší míře. Takže se obávám, že tohle k ničemu nepovede, že se bude muset spíše vést motivační osvěta."

S tím nesouhlasí lidovec Ludvík Hovorka. Podle něj by se mělo kouření v restauracích úplně zakázat. "Já si myslím, že by Česká republika měla jít stejně jako ostatní vyspělé evropské země a kouření v restauracích by mělo být zakázáno. Pokud se tam podává jídlo, myslím si, že tam by v každém případě mělo být kouření zakázáno. Nemělo by se kouřit na veřejném prostranství, je to obecně zlozvyk a zůstává potom i velký nepořádek. Znepříjemňuje to vlastně život těm lidem, kteří nekouří."

Míst v Evropě, kde si můžou lidé volně zapálit, postupně ubývá. Zákaz kouření v restauracích platí třeba v Irsku, Francii nebo Itálii. A také v Německu a nejnověji v Chorvatsku.

Kdo by měl podle vás omezovat kouření? Hlasujte v naší anketě!

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme