Při sebevražedném útoku v Pákistánu zahynulo minimálně 15 lidí

Sebevražední útočníci se v noci na dnešek vyhodili do povětří před luxusním hotelem v pákistánském městě Pešávar. Při útoku zemřelo minimálně 15 lidí a přes 60 bylo zraněno. Mezi oběťmi jsou nejméně dva cizinci, kteří pracovali pro OSN. Záchranáři, kteří stále prohledávají trosky, se obávají, že počet obětí ještě stoupne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky luxusního hotelu v Pešávaru po sebevražedném útoku

Trosky luxusního hotelu v Pešávaru po sebevražedném útoku | Zdroj: ČTK

Podle svědků několik ozbrojenců zaútočilo na ochranku hotelu a po jejím zneškodnění najeli nákladním vozem až do vchodu. Následný výbuch byl tak silný, že zdemoloval velkou část hotelu.

Na místě zůstal obrovský kráter a nákladní auto, ve kterém byly výbušniny ukryté, odletělo několik metrů od epicentra. V okolních domech výbuch rozbil okna a přerušil dodávku elektřiny, což přispělo k následné panice.

Policie oznámila, že útočníci odpálili asi půl tuny výbušnin. To znamená, že nálož je srovnatelná s tou, která loni v září zabila 55 lidí v hotelu Mariot v Islámabádu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Ale úřady ani místní nepochybují, že je za ním hnutí Taliban. To už delší dobu vyhrožuje odvetou za porážky, které utrpělo v údolí Svát.

Pákistánská armáda přesto hodlá v ofenzívě pokračovat i v dalších regionech a vytlačit radikály zpět do Afghánistánu. Tam už na ně čekají posílené americké jednotky, aby zlikvidovaly ustupující radikály.

Taliban zahnaný do kouta ale ukazuje, že stále ještě dokáže způsobit značné škody. Vojenští experti se obávají, že oblast čeká krvavé léto.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme