Kouření v restauracích se zatím úplně zakazovat nebude

Česko se zatím nepřidá k některým dalším zemím Evropské unie a zatím nebude úplně zakazovat kouření v restauracích. Rozhodli o tom dnes poslanci. Restauratéři naopak budou mít povinnost jasně rozhodnout, jestli jejich podnik bude kuřácký, či nikoliv, a restauraci potom podle toho jasně označit nálepkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření

Kouření | Foto: Jan Rosenauer

Majitelé těchto podniků budou mít vlastně tři možnosti - buď restauraci označí jako kuřáckou, zcela nekuřáckou, nebo budou mít pro obě skupiny lidí speciální prostory.

V zákoně, který od začátku nesl označení protikuřácký, nakonec tedy prošla nejmírnější varianta. Norma se netýká jen restaurací, ale i jiných veřejných prostor, ve kterých nebude možné kouřit.

"Ve všech dopravních prostředcích, ať už městské hromadné dopravy, tak i drážní dopravy, bude zakázáno kouřit. Co se týče zastávek, změna nastává v tom, že napříště bude zákaz kouření pouze tam, kde jde o kryté nebo uzavřené nástupiště. Tím bude jasně odstraněna pochybnost, kde je a kde už nástupiště není," upřesnil občanský demokrat Boris Šťastný.

Při hlasování byla ještě snaha znovu zavést kouření ve vlacích. To se prosadit nepodařilo, nicméně našlo se 19 poslanců, kteří by si asi ve vlaku rádi zapálili a hlasovali tím pádem pro.

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, postupně ubývá. V restauracích se nesmí kouřit například v Itálii, Francii nebo Irsku. Podle některých poslanců je proto česká norma příliš mírná. Myslí si to například komunistka Soňa Marková.

"Problém není třeba ve větších městech, kde se mohou lidé skutečně rozhodnout, zda půjdou do kuřácké, či nekuřácké restaurace, ale v menších obcích to tak není. Chápu obavy restauratérů, že by mohli přijít o své příjmy, na druhou stranu jestliže se s tím dokázali celkem slušně vyrovnat i jiné evropské země, tak my bychom se s tím měli vyrovnat také," uvedla Marková.

Místopředseda ČSSD Milan Urban si naopak myslí, že návrh je vyvážený. Zákazy kouření v Evropě podle něj způsobují řadu komplikací.

"Když se podíváme do Evropy, kde například zakázali úplně kouřit v restauracích, tak vidíme na vlastní oči, že se kouří před restauracemi, přidělávají se tam různé přístřešky, přidává se k tomu topení na propan-butan, tedy je to nesmyslné řešení. Česká varianta, která umožňuje každému se svobodně rozhodnout, je mnohem lepší," podotkl Urban.

Sám autor návrhu, poslanec ODS Boris Šťastný, považuje toto řešení za "evropsky unikátní". Sám ale prosazoval úplné zrušení kouření. Úprava, kterou nakonec sněmovna schválila, nebude podle něj nijak ochraňovat nekuřáky v restauracích.

Lidovec Jiří Carbol zákon dokonce označil za paskvil. Není prý podle něj jasné ani to, jak by se mělo postupovat, když se restauratér rozhodne mít v restauraci kuřáckou a nekuřáckou zónu.

"Když si přečtete text zákona, tak tam vůbec není napsáno, jak ty prostory, které mají být vyhrazeny pro kouření, kdo pozná. Není tam nic napsáno o tom, jestli budou na stole cedulky, že je kouření povoleno nebo zakázáno, nebo jakým způsobem se to vyřeší. Toto je naprostý amatérismus," upozornil Carbol.

Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Zákon jako celek by pak měl nabýt účinnosti od července 2010.

O novém protikuřáckém zákonu jsme podrobně hovořili v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Kdo by měl podle vás omezovat kouření? Hlasujte v naší anketě!

Přečtěte si také:
Majitelé restaurací v Chorvatsku chtějí změnit zákon o zákazu kouření
V chorvatských restauracích a barech začíná platit zákaz kouření
Bavorsko zmírní radikální zákaz kouření
Dvě spolkové země musí zrušit zákaz kouření v malých hostincích
Německým hostinským sráží zisky zákaz kouření
V Bruselu začala kampaň EU proti kouření
Bary v americké Minnesotě přišly na to, jak obejít zákaz kouření
Finsko se přidalo k zemím s výrazným omezením kouření na veřejnosti
Portugalsko zakázalo kouření na veřejných místech
Po Skotsku omezuje kouření i Walles; termín zákazů se blíží Anglii
Francie zakázala kouření ve veřejných prostorech
Také Itálie zakázala kouření na veřejných místech
Irsko zavedlo absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme