Už 46 žáků japonské školy v německém Düsseldorfu má prasečí chřipku

Sousední Německo už eviduje více než stovku osob nakažených takzvanou prasečí chřipkou. Jen v japonské škole v Düsseldorfu stoupl počet infikovaných dětí už na 46. Úřady přesto nabádají ke klidu a tvrdí, že není důvod k panice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

japonská škola v Düsseldorfu

japonská škola v Düsseldorfu | Zdroj: ČTK

Kromě 46 žáků düsseldorfské školy potvrdily testy virus H1N1 taky u trojice rodičů. Podle odborníků se počet nakažených osob v japonské komunitě ještě zvýší.

Novým typem chřipky se nakazilo i osm studentek gymnázia v Kolíně nad Rýnem, které úřady nechaly rovněž uzavřít.

Podle ministryně zdravotnictví Schmidtové se novými případy ani vyhlášením nejvyššího stupně pandemického rizika pro Německo nic nemění. Institut Roberta Kocha potvrdil, že opatření nově vyžadovaná Světovou zdravotnickou organizací už v zemi platí.

Nové případy hlásí také Španělsko. V Madridu onemocnělo prasečí chřipkou už 139 dětí, nemoc se rozšířila ve 22 školách v oblasti španělského hlavního města. Celkově virus prasečí chřipky postihl ve Španělsku 448 lidí.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii poprvé po 40 letech. Vedla ji k tomu rychlost, jakou se zmutovaný virus A(H1N1) přenáší mezi kontinenty a z člověka na člověka. Zdravotníci ale varují před panikou. Postup WHO totiž vypovídá pouze o stupni šíření choroby, ne o její závažnosti.

V téměř osmi desítkách zemí je na 28.000 nakažených, přes 140 lidí nemoci podlehlo. Nejhorší je situace ve Spojených státech a Mexiku, kde nákaza v dubnu propukla. V České republice se prasečí chřipka dosud prokázala u čtyři pacientů.

Přečtěte si také:
Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky
Zavřené školy kvůli prasečí chřipce v Německu i Hong Kongu
Česko zaznamenalo další dva případy prasečí chřipky
V Česku byl potvrzen druhý případ prasečí chřipky
Lékaři ukončili pilotovi karanténu, mexickou chřipku nemá
Slovensko potvrdilo první případ prasečí chřipky
Prasečí chřipka dorazila do Česka, nakaženým je muž z Prahy
Američtí vojáci zanesli prasečí chřipku do Kuvajtu
První případ mexické chřipky na Balkáně se objevil v Řecku
Prasečí chřipka se dostala do Číny, přísná opatření nepomohla
Spojené státy mají třetí oběť prasečí chřipky
Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme