Sněmovna dala souhlas ke kontrole hospodaření NKÚ

Poslanci se budou zabývat hospodařením Nejvyššího kontrolního úřadu. Souhlasila s tím dnes dolní komora s tím, že prověrkou pověřila sněmovní kontrolní výbor. Důvodem jsou údajné chyby v hospodaření, kterých se dopustil prezident úřadu František Dohnal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Marián Vojtek

Dohnal si měl nechat platit nájem dvou bytů, a to i přesto, že měl nárok pouze na jeden. Úřad se prý také choval nehospodárně. To alespoň tvrdí poslanci. I proto souhlasili s tím, že si na hospodaření NKÚ posvítí.

"Týká se to nakládání s byty, které jsou ve vlastnictví nebo v nájmu Nejvyššího kontrolního úřadu, nájmů pracovišť jak v Praze, tak regionálních, a třeba i užívání služebních vozidel," řekl předseda kontrolního výboru sněmovny, komunista Vladimír Koníček.

Rozsah kontroly potom bude podle občanského demokrata Libora Ježka záležet na množství prostředků, které na ní budou k dispozici. Audit by potom provedla soukromá firma. "Musí to být forenzní audit obdobného typu, jaký provádí Nejvyšší kontrolní úřad na jednotlivých kontrolních osobách, které kontroluje," dodal Ježek.

Kontrolní výbor už dříve přišel s tím, že by se mělo s Františkem Dohnalem zahájit kárné řízení. Pokud kárná komora úřadu dospěje k závěru, že se prezident NKÚ provinil, může to skončit i jeho odvoláním z funkce. Dohnal s poslanci nesouhlasí.

Přečtěte si také:
Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme