Íránci masově volí prezidenta, oba hlavní kandidáti předem hlásí vítězství

Mimořádně vysoká účast voličů provází od rána hlasování o příštím íránském prezidentovi. Původně se měly volební místnosti zavřít v půl čtvrté našeho času. Ministerstvo vnitra ale podle očekávání prodloužilo hlasování do pozdního večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby prezidenta v Íránu

volby prezidenta v Íránu | Zdroj: ČTK

Hlavními kandidáty jsou dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád a bývalý premiér Mír-Hosejn Músaví. Ačkoli první výsledky mají být až zítra, oba politici už ohlásili své vítězství.

Nejprve oznámil Sádek Charrází z Músavího štábu, že tento kandidát má podle předběžných odhadů skoro 60 procent hlasů a že tedy zvítězí už v prvním kole.

Ahmadínežádův poradce reagoval protestem, že jde o psychologický nátlak na voliče, protože předem nikdo výsledek znát nemůže. O pár hodin později už ale oznámil své vítězství i Ahmadínežádův tábor - i on prý má 60 procent a je tedy už dnes potvrzen ve funkci na další čtyři roky.

Už před hlasováním se každopádně očekávalo, že půjde o velmi těsný souboj. Objevovaly se také zvěsti o možném zmanipulování výsledků. Músavího tým dokonce prohlásil, že pokud vyhraje Ahmadínežád, bude to jedině kvůli volebním podvodům.

Hlasování předcházela bezprecedentní předvolební kampaň, na které se v ulicích velkých měst aktivně podílely miliony lidí. Samotní kandidáti si v televizních debatách vyměňovali ostré útoky. Bojovná nálada panovala i mezi voliči. Ti neváhali na veřejnosti často velmi tvrdě kritizovat i prezidenta, třeba když ho označovali za lháře.

Přečtete si také:
V Íránu začaly ostře sledované volby příštího prezidenta
V Íránu vyvrcholila kampaň před volbou prezidenta
Íránskému prezidentovi Ahmadínežádovi hrozí žaloba za pomluvu
Írán zablokoval před prezidentskými volbami přístup na Facebook
Ahmadínežád bude mít v íránských prezidentských volbách tři soupeře
Ahmadínežád čelí obvinění, že si kupuje íránské voliče rozdáváním brambor
Ahmadínežád se chce znovu ucházet o funkci íránského prezidenta
V Íránu budou dál vládnout konzervativní náboženské frakce
Volby v Íránu pod ostrou kritikou USA
Írán si za prezidenta zvolil zarytého konzervativce

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme