Úřady zřejmě dostanou více času k zákazu extremistické akce

Pořádání extrémistických demonstrací a pochodů pod falešnou záminkou by už nemuselo extremistům procházet tak snadno. Radnice by totiž měly mít na posuzování ohlášených akcí víc času. Umožní jim to novela shromažďovacího zákona, kterou přijala sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod neonacistů (ilustrační foto)

Pochod neonacistů (ilustrační foto) | Foto: Pavel Pavlas

Místo tří kalendářních tři pracovní dny, tolik budou mít radnice času, aby zjistily, kdo a co chce v jejich městě pořádat.

Objevily se ale názory, že i tři pracovní dny jsou málo. Podle předsedy ústavněprávního výboru sněmovny Marka Bendy z ODS je to tak akorát.

"Já myslím, že nesmíme a nemůžeme více omezovat shromažďovací právo a že opravdu tady nemůžou existovat žádné orgány, které budou povolovat shromáždění," uvedl Benda.

Ani všichni sociální demokraté nezvedli pro normu ruku bez výhrad. "Podle mého názoru musí tento krok, schválení zákona, následovat druhý krok, a to je vytvoření poradenského centra obcím na ministerstvu vnitra tak, aby měly dostatek informací z bezpečnostních složek," podotkl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Ministerstvo vnitra už má pro obce připravenou protiextremistickou příručku. Šéf resortu Martin Pecina ji představí v úterý. "To, co je v tomto okamžiku připraveno, podle mého názoru je velmi dobré vodítko pro obce a velmi dobré varování. Jsou tam například vyjmenované dny, kdy mohou očekávat nějaký problém," vysvětlil Pecina.

Novelu shromažďovacího zákona předložil ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb. Reagoval tak na vzestup extremismu v České republice a stížnosti měst, že nemají možnost zabránit akcím krajní pravice. Nyní musí úpravu ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Přečtěte si také:
Zástupce magistrátu zakázal pochod radikálů v Jihlavě
Stovky neonacistů prošly Ústím nad Labem, asistovala jim tisícovka policistů
Neonacisté mají v Plzni zelenou, soud jim povolil pochod proti sionismu
Extremisty pochodující na romské sídliště v Litvínově zastavila policie
Pochod neonacistů Plzní byl bez incidentů
Neonacisté svolávají do Plzně další pochod
Pochod radikálů zakázal plzeňský primátor neoprávněně
Ohlášený pochod radikálů Plzní magistrát zakázal
Neonacisté chtějí i přes zákaz pochodovat židovskou čtvrtí
Pravicoví radikálové se svým pochodem u soudu neuspěli
Soud zrušil zákaz pražského pochodu radikálů
Praha zakázala pochod pravicových radikálů bývalou židovskou čtvrtí

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme