ČSSD a tři lidovečtí poslanci požadují odchod ministryně zdravotnictví

Tři lidovečtí poslanci vyzvali premiéra Jana Fischera, ať odvolá ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a jejího prvního náměstka Marka Šnajdra. Důvodem je podle Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola a Ludvíka Hovorky to, že ministerstvo schválilo sloučení Zdravotní pojišťovny Agel a Hutnické zaměstnanecké pojišťovny. Stát se to navíc mělo ve stejný den, kdy se sněmovna shodla na zpřísnění podmínek pro slučování pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Poslanci vidí ve spojení pojišťoven první krok plánu na ovládnutí tří zdravotních pojišťoven jedním subjektem a vytvoření neformálního koncernu velké pojišťovny a sítě zdravotnických zařízení. Radiožurnálu to potvrdil Ludvík Hovorka:

"Naplňuje se tak dlouhodobý tlak na privatizaci zdravotních pojišťoven. Než se to podařilo prosadit v Poslanecké sněmovně zákonem, je tady pokus rozložit systém zevnitř tím, že se povolí slučovat zdravotní pojišťovny, které prostřednictvím zakladatele vlastní současně zdravotnická zařízení."

Odvolání ministryně společně s jejím náměstkem požadují o sociální demokraté. Po jednání předsednictva ČSSD to oznámil místopředseda strany Zdeněk Škromach. Podle ČSSD se Fischerův kabinet rozhodl nedělat žádné nevratné kroky, sloučení pojišťoven ale mezi takové kroky patří.

Premiér Fischer se ale ministryni zdravotnictví odvolat nechystá. České televizi v textové zprávě sdělil, že načasování fúze pojišťoven nepovažuje za šťastné. Jurásková podle něj ale postupovala podle platného zákona. První náměstek Marek Šnajdr k celé kauze řekl, že ministerstvo zdravotnictví rozhodovalo ve správním řízení a muselo dodržet platný zákon. Pokud poslanci toto ministryni vytýkají, vyzývají ji vlastně k porušování zákona.

Přečtěte si také:
Hutnická zdravotní pojišťovna a pojišťovna Agel připravují fúzi
Zdravotní pojišťovna Agel se spojí s HZP

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme