Na vysílači Ještěd je už nová anténa pro digitální vysílání

Vysílač Ještěd už má novou dvaceti metrovou anténu, která umožní digitální přenos televizních a rozhlasových programů. Jednotlivé díly antény na vrchol vysílače odtransportoval speciální těžkotonážní vrtulník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demontáž poslední části staré antény.

Demontáž poslední části staré antény. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Jiřího Vykydala z Českých radiokomunikací nová anténa umožní souběh digitálního a analogového vysílání. Anténa je navíc technicky přizpůsobena k vysílání v příhraniční oblasti.

"Stará anténa nás omezovala tím, že jsme nemohli vysílat plným výkonem směrem na sever a severozápad na území sousedních států. Existují totiž mezinárodní dohody, které vysílání těmito směry omezují, a proto tomu musela být i technicky anténa přizpůsobena," vysvětluje Vykydal.

Analogové vysílání by mělo fungovat do listopadu 2010. Diváci na Liberecku tak budou mít více než rok na to, aby převedli svoje televize na digitální vysílání.

Kvůli instalaci nové antény byla opět uzavřena celá oblast Ještědu včetně kabinové lanovky. Ta se rozjede až v neděli v osm ráno.

Přečtěte si také:
Nová anténa na Ještědu
Výměně antény na Ještědu nepřeje počasí
Ještěd přestane šířit analogovou ČT2 v polovině prázdnin
Po vypnutí Žižkova zůstane několik analogových ostrůvků
Analogovému vysílání v Praze zítra "odzvoní"

Ivana Bernáthová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme