Co budou v Česku platit pacientům zdravotní pojišťovny?

Připlatit si na lepší pokoj v nemocnici, kvalitnější umělý kloub nebo za operaci od přednosty kliniky - stále není jasné, jestli to bude v Česku možné. Dnes by to měla řešit vláda. Má totiž posoudit zákon o veřejném zdravotním pojištění. Ten vymezuje, jakou péči platí pacientovi pojišťovna a jaká je ta nadstandardní, na kterou si může připlatit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto z nemocnice

Ilustrační foto z nemocnice | Foto: Corel GALLERY

Zákon o veřejném zdravotním pojištění je z dílny bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka z ODS. Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr v Ranními interview Radiožurnálu vysvětlil, čím je zákon o veřejném zdravotním pojištění důležitý.

"Klíčovým prvkem, který zákon zavádí, jsou transparentní pravidla toho, na co má skutečně pacient za své povinné zdravotní pojištění nárok. Dále umožňuje vytvoření nadstandardu a komerčního pojištění na něj. Dokud nebudeme mít nadstandard, není možné v České republice masověji zavést komerční připojištění, a není možné do českého zdravotnictví vtáhnout třetí financující pilíř."

Zákon se ale nelíbí sociálním demokratů. ČSSD už dokonce vyzvala vládu Jana Fischera, aby zákon dál neprosazovala. Výhrady k němu mají také křesťanští demokraté. Podle nich hrozí, že by pacienti nemuseli dostat tu nejlepší léčbu, ale tu nejlevnější.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová řekla, že v novele není dostatečně vymezeno, co je to standardní péče: "Toto musí být zákonem jasně stanoveno, kde najde pacient standart a zda je to to minimum, které je povinna hradit zdravotní pojišťovna ze zdravotního pojištění."

Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra má naopak nový zákon pacientům zaručit přístup ke kvalitní zdravotní péči: "České zdravotnictví je ohroženo poklesem hospodářské výkonnosti. Budou-li mít pojišťovny méně peněz, budou nakupovat méně péče a projeví se to na pacientech. Chceme přijít s takovými úspornými opařeními, která garantují pacientům, že propad příjmů se na nich neprojeví."

Teď se pojišťovny i nemocnice řídí seznamem hrazených služeb. Ten vyjmenovává, co pojišťovny platí. Nová pravidla by měla umožnit platit z pojištění moderní drahé metody léčby, které teď nejsou na seznamu. Naopak už by se nehradilo tolik prevence, třeba očkování.

O novém zákonu o veřejném zdravotním pojištění mluvil v Ranním interview Radiožurnálu Marek Šnajdr, náměstek ministryně zdravotnictví. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
ČSSD a tři lidovečtí poslanci požadují odchod ministryně zdravotnictví
Všeobecná zdravotní pojišťovna výrazně omezí příspěvky na prevenci
Nemocnice čekají problémy kvůli zvýšení platů sester
Jsou současné standardy zdravotnické péče udržitelné?

Lenka Jansová, Radek Pavlovič, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme